SME

Ako sa bude dariť vínu, olivovému oleju, jablkám a paradajkám v nasledujúcich rokoch

Únia by si do roku 2030 mala upevniť pozíciu najväčšieho svetového vývozcu olivového oleja.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Produkcia vína, olivového oleja, ovocia a zeleniny predstavuje približne 20 percent poľnohospodárskej produkcie Európskej únie (EÚ). Perspektívy týchto produkcií medzi rokmi 2017 a 2030 sú zmiešané.

Očakáva sa, že tieto špecializované plodiny budú naďalej pokračovať vo svojej stagnácii alebo ich spotreba mierne klesne.

Napriek tomu ale tieto plodiny budú do roku 2030 pokračovať s rastom vývozu. Vyplýva to zo správy o poľnohospodárskych výhľadoch EÚ v rokoch 2017 - 2030, ktorú zverejnila Európska komisia (EK).

SkryťVypnúť reklamu

Pije sa menej vína

Prečítajte si tiež: Taliani pestujú rajčiny, Poliaci čerešne. Kde rastie najviac ovocia a zeleniny v Únii? Čítajte 

Do roku 2030 EK očakáva nárast produkcie olivového oleja v EÚ, a to najmä v Španielsku a Portugalsku (o 2,3 percenta ročne), v dôsledku väčšieho zavlažovania a novo vysadených hájov, ktoré vytvárajú vyššie výnosy.

V Taliansku by rast mohol dosiahnuť percentá ročne, zatiaľ čo produkcia v Grécku by sa mala zvýšiť o 1,1 percenta ročne. EÚ si podľa správy do roku 2030 upevní pozíciu ako najväčší svetový producent a vývozca olivového oleja.

Spotreba vína v EÚ za posledné desaťročie klesla podľa EK takmer o tri litre na obyvateľa a predpokladá sa, že do roku 2030 bude spotreba 25 litrov na obyvateľa.

Napriek tomuto poklesu spotreby však pravdepodobne EÚ udrží stabilný rast vývozu vína (+1,7 percenta ročne), ktorý by mal v roku 2030 dosiahnuť takmer 27 miliónov hektolitrov (hl).

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti je EÚ popredným svetovým výrobcom vína so 160 miliónov hektolitrov, čo predstavuje viac ako 60 percent svetovej produkcie v roku 2016. Väčšina vín EÚ pochádza z Talianska, Francúzska a Španielska (80 percent výroby).

Jablká a paradajky

Správa sa zameriava iba na dva trhy v sektore ovocia a zeleniny, a to na jablká a paradajky. Pokiaľ ide o jablká, výroba v roku 2016/17 dosiahla viac ako 12 miliónov ton, väčšinou jablká pochádzali z Poľska, Talianska, Francúzska a Nemecka.

V správe sa predpokladá, že spotreba čerstvých jabĺk sa do roku 2030 stabilizuje, čo následne povedie k stabilnejšej produkcii v EÚ približne na úrovni 12,5 milióna ton ročne. Spotreba spracovaných jabĺk však pravdepodobne mierne klesne.

V správe sa ďalej predpokladá, že produkcia paradajok v EÚ zostane stabilná, zatiaľ čo spotreba mierne klesne (v roku 2030 dosiahne 14,4 kg na obyvateľa).

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Dizajnér obalov: Pekne zabalené polievky či maslo u nás nenájdete Čítajte 

Naproti tomu sa očakáva, že výroba a spotreba spracovaných paradajok mierne vzrastie (+ 0,4 percenta ročne do roku 2030) v dôsledku vyššieho dopytu (na viac ako 21 kg v roku 2030 na obyvateľa).

Očakáva sa, že dopyt bude sprevádzaný rastúcim využívaním spracovaných paradajok ako zložiek v iných potravinách a v dôsledku rastúcej popularity potravinárskych výrobkov, ktoré predstavujú stredomorský životný štýl.

Všetky predpovede Komisie do roku 2030 vychádzajú z predpokladov, že sa bude pokračovať v súčasnej poľnohospodárskej a obchodnej politike, výroba bude v bežných agronomických a klimatických podmienkach a vývoj poľnohospodárstva nezasiahne žiadny výkyv trhu.

Európska únia

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (14. 5. 2025)
USD 1.111
AUD 1.734
CZK 24.948
JPY 164.610
CAD 1.555
GBP 0.841
HUF 404.830
PLN 4.252
CHF 0.936
SEK 10.826

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 774
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 369
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 947
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 631
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 259
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 134
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 019
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 1 815
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 19 208
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 229
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 844
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 10 514
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 470
  6. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 432
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 021
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 948
  1. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  5. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  6. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  7. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  8. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Donald Trump

Cez víkend sa predstavitelia USA a Číny dohodli na výraznom zmiernení vzájomných ciel.


TASR 1
Miroslav Trnka (3 ku 2)

Aký je príbeh Miroslava Trnku?


Zavážanie paliva do 3. bloku elektrárne Mochovce.

V českom Temelíne začnú tento rok „kúriť“ americkým uránom.


34
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave.

S kladným výsledkom skončilo prvýkrát od roku 2008.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 19 208
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 229
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 844
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 10 514
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 470
  6. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 432
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 021
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 948
  1. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  5. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  6. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  7. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  8. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
SkryťZatvoriť reklamu