BRATISLAVA. Medzi zainteresovanými hráčmi v gastrobiznise sa vedie už dlhšie diskusia o tom, či je vhodné gastrolístky úplne zrušiť a nahradiť ich nezdanenou hotovosťou priamo na účet zamestnanca, alebo kartami.

Finančná hotovosť by podľa obchodníkov a majiteľov reštaurácií zvýšila flexibilitu zamestnanca pri výbere poskytovateľa stravy. „Nebol by už obmedzený zmluvnými vzťahmi medzi jednotlivými gastrozariadeniami a emitentmi stravných lístkov,“ myslí si Anna Buzinkay, marketingová riaditeľka Terno.
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu Slovenska, je takisto za zrušenie gastrolístkov, ale preferuje ich nahradenie elektronickými stravovacími kartami. „Zjednoduší to proces, zníži sa jeho nákladovosť a predíde sa najrôznejším nedorozumeniam,“ dodáva.
Väčšina hráčov však budúcnosť platieb za obedy vidí nielen v elektronických kartách, ale aj v mobiloch.
„Mobilné platby na seba nenechajú dlho čakať. Príklad vidíme na zahraničných trhoch, ako je Francúzsko, Španielsko, Poľsko, ale napríklad aj Škandinávia. Tam sú už stravné lístky v mobilnom telefóne bežným javom,“ tvrdí Michal Čarný, manažér pre rozvoj biznisu MasterCard pre Slovensko, Česko a Rakúsko.
Štefan Petrík, prezident Asociácie emitentov stravovacích poukážok (AESP), si myslí, že pri dnešných trendoch používania mobilov plasty nebudú po čase také vyhľadávané, a to najmä v prípade mladšej generácie. Samozrejme, rozšírenie jednotlivých technológií závisí aj od toho, ako rýchlo budú na ne prechádzať reštaurácie. A tie sa do noviniek hrnúť nebudú, pretože pre ne predstavujú dodatočné náklady.
„Vzhľadom na povahu obchodníkov podnikajúcich v gastropriemysle bude asi aj prechod na kartu problém, takže o mobilnom telefóne ani nehovorím,“ tvrdí Peter Géc, konzultant firmy Infinity Consulting. Papierové lístky podľa neho napriek digitalizácii tak skoro nevymiznú.