BRATISLAVA. Sú to už viac ako dva roky, odkedy vláda znížila daň z pridanej hodnoty na niektoré potraviny. Namiesto klasických 20 percent platí 10-percentá sadzba na chlieb, maslo, mlieko, mäso a sladkovodné ryby.
Už od začiatku sa na zoznam potravín s nižšou sadzbou dane zosypala vlna kritiky. A zdá sa, že mienka ľudí sa ani po dvoch rokoch nezmenila.
Nič sa nezmenilo
Až 89 percent Slovákov si napríklad myslí, že cena základných potravín sa po znížení DPH vôbec nezmenila. Vyplýva to zo štvormesačného prieskumu, ktorý na vzorke 1950 ľudí urobila spoločnosť Staffino.
"Tomuto zisteniu dopomohla aj minuloročná situácia s cenou masla. To patrí medzi potraviny, ktorých cena sa mala po zmene DPH na 10 percent znížiť, no v praxi sa tak podľa spotrebiteľov nestalo," hodnotí výsledky Dominik Miša zo spoločnosti Staffino.
Na skutočnosť, že nižšia daň neznamená automaticky nižšie ceny, upozorňovali odborníci od začiatku. Rovnako sa poukazovalo na to, že ak aj ceny poklesnú, tak len minimálne. Z jednej z analýz Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií v minulosti vyplynulo, že pri poklese DPH klesajú ceny približne o tretinu. Dve tretiny zostávajú v maržiach obchodníkom.

Z toho, že sa ceny neznižujú, vinia ľudia podľa prieskumu aj slabú kontrolu zo strany štátu. Až 92 percent ľudí si myslí, že úrady tieto ceny vôbec nekontrolujú a iba osem percent z nich je presvedčených o opaku.
Cenový rozdiel mohli ľudia v prvých mesiacoch sledovať na duálnych cenovkách, na ktorých bola uvedená výška 10- aj 20-percentnej dane z pridanej hodnoty.
Zlý výber potravín
Nižšiu daň na vybrané potraviny presadil vtedajší minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. V tom čase sa hovorilo aj o tom, že zoznam by sa mohol rozšíriť, doteraz sa tak nestalo.
Aj prieskum ukázal, že až 70 percent ľudí nesúhlasí so zoznamom potravín s nižšou DPH. Najviac by si želali, aby do zoznamu pribudli ovocie a zelenina. Ďalší by v ňom privítali viac mliečnych či mäsových výrobkov.

To, že zoznam potravín sa príliš nepodobá na klasický spotrebný kôš, teda na to, čo ľudia najčastejšie jedia, sa poukazovalo tiež už pred dvoma rokmi, keď sa zmena zavádzala.
Zoznam totiž neobsahuje najobľúbenejšie potraviny Slovákov - mliečne výrobky ani zeleninu či ovocie. Vláda tam nezaradila ani základné potraviny, ako sú múka, soľ, cukor alebo vajcia.

Do zoznamu potravín s nižšou daňou sa dostali potraviny, ktoré Slováci jedia minimálne alebo vôbec. Takou položkou je napríklad mäso z oviec či kôz.
Priemerný Slovák podľa štatistických údajov z roku 2015 zje takéhoto mäsa za rok približne 20 dekagramov.
Niektorí ľudia ho však za celý život neochutnajú ani raz. Je pre nich pridrahé.