SME

Pražská šunka sa objaví na zozname špecialít, čakala na to šesť rokov

Šunka najvyššej kvality sa vyrába z bravčového stehna.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: Gabriel Kuchta, SME)

PRAHA. Pražská šunka bude na európskom zozname Zaručených tradičných špecialít (ZTŠ). Žiadosť sa u Európskej komisie prerokovávala približne šesť rokov.

V piatok to oznámilo v tlačovej správe české ministerstvo poľnohospodárstva.

Prečítajte si tiež: Spišské párky pohoreli v teste. Prečo si to nikto nevšimol a čo sa bude diať Čítajte 

Česko má zatiaľ na zozname spolu so Slovenskom štyri potraviny - Tradičné špekáčiky, Liptovskú salámu, Spišské párky a Tradičný lovecký salám.

Podľa výkonného riaditeľa Českého zväzu spracovateľov mäsa Jana Katina však nejde o absolútnu výhru, pretože bude platiť päťročné prechodné obdobie, v ktorom sa bude môcť "Pražská šunka" vyrábať aj bez označenia a v horšej kvalite.

SkryťVypnúť reklamu

O možnosť mať na zozname aj šunku, usilovali českí výrobcovia od roku 2012.

Výrobok označený žlto-modrým európskym logom bude musieť vždy spĺňať presnú receptúru a technológiu výroby. Označenie môžu získať len výrobky, ktoré sú na domácom trhu používané aspoň 30 rokov.

Kvalitnejšie potraviny

"Našim cieľom je zabezpečenie kvalitných potravín. U Pražskej šunky ide navyše o zachovanie tradičnej metódy výroby a receptúry, ktoré si údenári odovzdávajú desaťročia. Výrobcovia tejto vysoko akostnej údeniny teraz budú môcť využiť európske logo, z ktorého zákazník jednoducho zistí, že si kupuje výnimočnú potravinu,"uviedol minister poľnohospodárstva v demisii Jiří Milek (ANO).

Prečítajte si tiež: Skalický rubín získal chránené označenie, môžu ho vyrábať len vinári zo Skalice a okolia Čítajte 

Podľa Katina bude nová špecialita zapísaná v úradnom vestníku v marci. "Je tam ale päťročné prechodné obdobie, kedy sa nič nestane. Kto to bude chcieť vyrábať ako Zaručenú tradičnú špecialitu, tak to musí vyrábať podľa pravidiel, ale nebude to povinnosť po dobu piatich rokov," vysvetlil ČTK.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa neho za prechodným obdobím stojí hlavne Slovensko, ktoré chcelo nižšie výrobné štandardy s vysokým nástrekom vody a možnosť prídavku hydinového mäsa. Podľa neho slovenská strana odkazovala na to, že by bez prechodného obdobia išlo o zásah do ich "biznisu".

Čo je Pražská šunka

Za Pražskú šunku sa od polovice 19. storočia označuje jeden z najznámejších mäsových produktov, ktorý má pôvod v Prahe.

Pre výrobu šunky najvyššej kvality sa v republike využíva bravčové stehno, kde je pôvodný oválny tvar zachovaný použitím tzv. Pražského rezu.

"Zároveň ju vyrábali a dodnes vyrábajú aj v ostatných európskych krajinách, napríklad v Taliansku, Rakúsku alebo Nemecku. Práve preto boli rokovania o udelení loga pomerne komplikované, zástupcovia Českej republiky sa museli s ostatnými členskými štátmi dohodnúť na presnom recepte aj spôsobe výroby," uviedol úrad.

SkryťVypnúť reklamu

Tri varianty šunky

Výrobcovia budú môcť používať tri varianty šunky - Pražská šunka na kosti má špeciálny výber a spracovanie mäsa, musí sa v nej použiť špecifický pomer bravčových stehien a nálevu. Pražská šunka bez kosti je zaúdená šunka najvyššej akosti, u ktorej je významným rysom dekoratívne povrchové krytie. "Odlišujúcim prvkom je tiež typický vajcovitý alebo valcovitý tvar hotového výrobku," oznámil úrad.

Prečítajte si tiež: Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali Čítajte 

Pražská šunka v konzerve má potom charakteristický aspik v tenkej vrstve medzi šunkou a obalom.

Od roku 1992 sa snaží EÚ chrániť názvy poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov voči tretím krajinám. Označenie pôvodu sa dáva na tovar, o ktorom sú spotrebitelia presvedčení, že pochádza z jedného konkrétneho miesta. V Česku ide napríklad o českú rascu, žatecký chmeľ, nošovickú kyslú kapusta či Pohořelického kapra.

SkryťVypnúť reklamu

Únia podobne chráni aj zemepisné označenie. Česko má zaregistrovaného Třeboňského kapra, juhočeskú nivu, olomoucké syrečky či české

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (14. 5. 2025)
USD 1.111
AUD 1.734
CZK 24.948
JPY 164.610
CAD 1.555
GBP 0.841
HUF 404.830
PLN 4.252
CHF 0.936
SEK 10.826

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 002
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 437
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 931
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 971
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 478
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 338
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 077
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 051
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 582
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 913
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 679
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 489
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 089
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 915
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 582
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 913
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 679
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 489
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 089
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 915
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu