SME

Pizza od Oetkera je už ako z Rakúska. Firma zmenila kvalitu

Výrobca zmenil receptúru značky Ristorante. Pizza má vyššiu hmotnosť, väčší priemer a je aj výzorovo iná.

Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku.Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Pizza Ristorante od rakúskeho výrobcu potravín Dr. Oetker sa už na Slovensku nebude predávať v inej kvalite ako v Rakúsku či Nemecku.

Na začiatku tohto roka výrobca zmenil kvalitu výrobku, ktorý sa predáva na Slovensku. Po novom má väčšiu gramáž, väčší priemer a aj inak vyzerá. Ešte vlani v októbri výrobok obsahoval napríklad menej syra mozzarella či paradajok.

Prečítajte si tiež: Ementál so zemiakovým škrobom. Ďalšie testy potravín dopadli horšie Čítajte 

Informáciu o zmene kvality značky Ristorante priniesli Hospodárske noviny (HN).

Za vyššiu kvalitu si však zákazníci obchodných reťazcov budú musieť aj priplatiť. Dnes Tesco pizzu v online obchode ponúka za 2,99 eura. Ešte na jeseň bola jej cena len 2,45 eura.

SkryťVypnúť reklamu

„Na základe spätnej väzby sme sa rozhodli zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy,“ povedal pre SME Zdeněk Kvinta, marketingový manažér spoločnosti.

Od februára

Výrobok vyššej kvality začala firma reťazcom ponúkať začiatkom februára. Vtedy sa objavil aj na pultoch jednotlivých obchodov na Slovensku. Reakcie zákazníkov obchodných reťazcov zatiaľ nie sú známe.

„Ako zákazníci budú vnímať tento krok, budeme môcť vyhodnotiť až po pár mesiacoch predaja. Zmenu receptúry komunikujeme našim zákazníkom v letákoch označením Nová receptúra,“ povedala hovorkyňa Billy Kvetoslava Kirchnerová.

Po zjednotení receptúry pre východný a západný trh sa na pulty reťazcov na Slovensku dostanú aj ďalšie značky pizze, ktorú síce Oetker dlhodobo vyrába, no zatiaľ ich na Slovensko nedodával.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodli sme zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy.

Zdeněk Kvinta. Dr. Oetker

Takýmto spôsobom sa na trh dostali ďalších päť druhov pizze Ristorante. Ide napríklad o čokoládovú pizzu, pizzu Staggioni či bezlepkovú pizzu.

„Tie sa za pár týždňov stali medzi zákazníkmi veľmi obľúbenými,“ povedala hovorkyňa Tesco Lucia Polačeková.

Dr. Oetker by podľa HN mal na trh na Slovensku uviesť aj ďalšie novinky, napríklad úplne novú značku, ktorá by mala kvalitou zodpovedať značke Ristorante.

„S uvedením medzinárodnej receptúry pizza Ristorante rozširujeme našu ponuku o úplne novú značku pizze Feliciana,“ povedal pre HN generálny riaditeľ Dr. Oetker pre Česko a Slovensko Jozef Debrecký.

Kvalita potravín

Dr. Oetker nie je jedinou spoločnosťou, ktorá zjednocuje kvalitu pre západný a východný trh. V minulosti tak už urobila nemecká pečiváreň Bahlsen, ktorá do východnej Európy dodávala maslové sušienky z palmového tuku namiesto masla. Receptúru následne zjednotila so západnou Európou.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Brusel dá na testovanie potravín milión, zákony však meniť nebude Čítajte 

Podobne sa zachoval aj výrobca mozarelly značky Clever, u ktorej inšpektori pri prvom testovaní v roku 2016 zistili, že je iná ako rakúska. Výrobok z Rakúska bol kompaktnejší a súdržnejší.

„Výrobca zareagoval, dnes už sú potraviny na oboch trhoch rovnaké,“ povedal vlani v októbri šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Zmena kvality pizze zrejme súvisí s tlakom Európskej komisie, ako aj vlády na Slovensku, na odstránenie dvojakej kvality potravín.

V roku 2016 ministerstvo pôdohospodárstva otestovalo 22 slovenských a rakúskych potravín. Viac ako polovica mala iné zloženie. Vlani na jeseň urobilo ďalší test.

Ministerstvo, ako aj Štátna veterinárna a potravinová správa vtedy skúmali zloženie až 33 výrobkov. Zistili, že len šesť z nich je na slovenskom a rakúskom trhu rovnakých.

Kaufland

Súvisiace témy: Obchod a nakupovanie, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 13 054
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 441
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 865
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 703
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 259
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 152
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 980
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 572
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Ceny ropy vzrástli o vyše 2,5 percenta.


TASR
Ilustračné foto

Medziročná miera inflácie dosiahla 2,4 percenta.


TASR 1
Ilustračné foto.

Vyše 22 percent elektriny v EÚ pochádzalo zo solárnych panelov.


SITA 3
Ilustračné foto.

Investori sa opäť obrátili na aktívum známe ako „bezpečný prístav“.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 23 501
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 584
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 162
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 603
  5. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 7 350
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 843
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 535
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 096
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
SkryťZatvoriť reklamu