SME

Pizza od Oetkera je už ako z Rakúska. Firma zmenila kvalitu

Výrobca zmenil receptúru značky Ristorante. Pizza má vyššiu hmotnosť, väčší priemer a je aj výzorovo iná.

Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku.Pizza Ristorante sa už bude predávať na Slovensku v rovnakej kvalite ako v Rakúsku. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Pizza Ristorante od rakúskeho výrobcu potravín Dr. Oetker sa už na Slovensku nebude predávať v inej kvalite ako v Rakúsku či Nemecku.

Na začiatku tohto roka výrobca zmenil kvalitu výrobku, ktorý sa predáva na Slovensku. Po novom má väčšiu gramáž, väčší priemer a aj inak vyzerá. Ešte vlani v októbri výrobok obsahoval napríklad menej syra mozzarella či paradajok.

Prečítajte si tiež: Ementál so zemiakovým škrobom. Ďalšie testy potravín dopadli horšie Čítajte 

Informáciu o zmene kvality značky Ristorante priniesli Hospodárske noviny (HN).

Za vyššiu kvalitu si však zákazníci obchodných reťazcov budú musieť aj priplatiť. Dnes Tesco pizzu v online obchode ponúka za 2,99 eura. Ešte na jeseň bola jej cena len 2,45 eura.

SkryťVypnúť reklamu

„Na základe spätnej väzby sme sa rozhodli zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy,“ povedal pre SME Zdeněk Kvinta, marketingový manažér spoločnosti.

Od februára

Výrobok vyššej kvality začala firma reťazcom ponúkať začiatkom februára. Vtedy sa objavil aj na pultoch jednotlivých obchodov na Slovensku. Reakcie zákazníkov obchodných reťazcov zatiaľ nie sú známe.

„Ako zákazníci budú vnímať tento krok, budeme môcť vyhodnotiť až po pár mesiacoch predaja. Zmenu receptúry komunikujeme našim zákazníkom v letákoch označením Nová receptúra,“ povedala hovorkyňa Billy Kvetoslava Kirchnerová.

Po zjednotení receptúry pre východný a západný trh sa na pulty reťazcov na Slovensku dostanú aj ďalšie značky pizze, ktorú síce Oetker dlhodobo vyrába, no zatiaľ ich na Slovensko nedodával.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodli sme zaviesť sortiment mrazených pízz Dr. Oetker Pizza Ristorante v rovnakej podobe, ako ho poznáme zo západnej Európy.

Zdeněk Kvinta. Dr. Oetker

Takýmto spôsobom sa na trh dostali ďalších päť druhov pizze Ristorante. Ide napríklad o čokoládovú pizzu, pizzu Staggioni či bezlepkovú pizzu.

„Tie sa za pár týždňov stali medzi zákazníkmi veľmi obľúbenými,“ povedala hovorkyňa Tesco Lucia Polačeková.

Dr. Oetker by podľa HN mal na trh na Slovensku uviesť aj ďalšie novinky, napríklad úplne novú značku, ktorá by mala kvalitou zodpovedať značke Ristorante.

„S uvedením medzinárodnej receptúry pizza Ristorante rozširujeme našu ponuku o úplne novú značku pizze Feliciana,“ povedal pre HN generálny riaditeľ Dr. Oetker pre Česko a Slovensko Jozef Debrecký.

Kvalita potravín

Dr. Oetker nie je jedinou spoločnosťou, ktorá zjednocuje kvalitu pre západný a východný trh. V minulosti tak už urobila nemecká pečiváreň Bahlsen, ktorá do východnej Európy dodávala maslové sušienky z palmového tuku namiesto masla. Receptúru následne zjednotila so západnou Európou.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Brusel dá na testovanie potravín milión, zákony však meniť nebude Čítajte 

Podobne sa zachoval aj výrobca mozarelly značky Clever, u ktorej inšpektori pri prvom testovaní v roku 2016 zistili, že je iná ako rakúska. Výrobok z Rakúska bol kompaktnejší a súdržnejší.

„Výrobca zareagoval, dnes už sú potraviny na oboch trhoch rovnaké,“ povedal vlani v októbri šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Zmena kvality pizze zrejme súvisí s tlakom Európskej komisie, ako aj vlády na Slovensku, na odstránenie dvojakej kvality potravín.

V roku 2016 ministerstvo pôdohospodárstva otestovalo 22 slovenských a rakúskych potravín. Viac ako polovica mala iné zloženie. Vlani na jeseň urobilo ďalší test.

Ministerstvo, ako aj Štátna veterinárna a potravinová správa vtedy skúmali zloženie až 33 výrobkov. Zistili, že len šesť z nich je na slovenskom a rakúskom trhu rovnakých.

Kaufland

Súvisiace témy: Obchod a nakupovanie, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 5. 2025)
USD 1.119
AUD 1.746
CZK 24.936
JPY 163.050
CAD 1.564
GBP 0.843
HUF 403.050
PLN 4.260
CHF 0.938
SEK 10.933

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 894
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 309
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 973
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 812
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 289
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 687
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 520
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 301
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 928
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 922
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 117
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 769
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 176
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 507
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 364
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 556
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dôvodom bola aj deeskalácia napätia v obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou.


TASR 1
Ilustračné foto.

Medzi desiatkou najziskovejších spoločností na svete kótovaných na burze nie je žiadna z Európy.


TASR
Ilustračné foto.

K rozvoju prispieva najmä expanzia platforiem ako Shein, Alibaba alebo Temu.


TASR
Ilustračné foto.

Zadávanie objednávok, výroba produktov a ich odoslanie do USA trvá oveľa dlhšie.


TASR 3
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 928
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 922
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 117
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 769
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 176
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 507
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 364
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 556
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu