SME

S belgickými pralinkami to nevyšlo, s čokoládou áno

Na 20 hektároch uprostred juhoamerického pralesa dopestuje slovenská firma ročne 40 ton kakaa. Čokolády z neho dokáže uvariť raz toľko.

Karol Stýblo je jedným zo štyroch majstrov s titulom Fino de Aroma Mastre Chef Chocolatier.Karol Stýblo je jedným zo štyroch majstrov s titulom Fino de Aroma Mastre Chef Chocolatier. (Zdroj: FOTO – ARCHÍV K. S.)

Výroba jeho čokolády sa začína na kakaových plantážach v Južnej Amerike. Kým drvivá väčšina európskych výrobcov varí sladkú pochúťku z "polotovaru", čokolatier Karol Stýblo začína priamo na plantáži – pri pestovaní kakaovníka a fermentovaní kakaových bôbov.

"Kvalita čokolády záleží 30 percent od ovocia, 40 percent je na fermentácii. Zvyšných 30 percent od spracovania," vysvetľuje čokolatier spoločnosti Lyra chocolate z Ivanky pri Nitre. Keďže kvalitu majú z väčšej časti v rukách pestovatelia, rozhodol sa, že chce byť pri tom.

SkryťVypnúť reklamu

Začiatok tohto príbehu je však niekde inde – pri belgických pralinkách. Karol Stýblo si ich nechal pred desiatimi rokmi doviezť priamo z Belgicka a chcel ich predávať na Slovensku.
Pralinky u slovenského zákazníka nezabodovali. "Tak sme skúsili servírovať pravú horúcu čokoládu, nie práškovú. Úprimne povedané, vyrábať čokoládu sme nemali v prvom pláne," vracia sa Stýblo k začiatkom podnikania.

Kvalita čokolády závisí 30 percent od ovocia, 40 percent je na fermentácii. Zvyšných 30 percent od spracovania.

Karol Stýblo, Lyra chocolate

Pravá čokoláda mala ohlas. Na vec však išiel inak, ako je v našich zemepisných šírkach zvykom. Čokoládu sa rozhodol variť z pôvodnej suroviny.

"Úplnou náhodou som narazil na kolumbijskú firmu, ktorá ma očarila kvalitou svojich surovín. Keď som išiel mudrovať o tom, čo mám všetko načítané, povedali mi: Príďte k nám na plantáže," vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

Výrobu čokolády vzal Karol Stýblo vážne. Okrem viacerých kurzov absolvoval štúdium u master chef čokolatiera Emmanuela Hamona vo Francúzsku. Dnes je jedným zo štyroch majstrov s titulom Fino de Aroma Mastre Chef Chocolatier.

Kakao z Kolumbie

Prečítajte si tiež: Ako sa z pálenice stal výrobca instatných polievok (reportáž) Čítajte 

S kolumbijským dodávateľom nadviazali spoluprácu, ktorá trvá dodnes.

Slovenská firma nielen odoberá kvalitné kolumbijské kakaové bôby, ale dozerá aj na pestovanie kakaa priamo v Južnej Amerike a podporuje výskum.

"Kakao nie je náročné na pestovanie. Ale je to plodina veľmi citlivá hlavne na salmonelózu. Preto dozeráme aj na ďalšie procesy, ktoré sa tam s kakaom dejú," spresnil Stýblo.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C59PK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Čokoláda

Ilustračné foto

Európa ostáva svetovým lídrom v exporte sladkostí z kakaa.


SITA 1
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre. Chcú pravdu
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 182
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 108
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 5 742
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 708
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 635
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 407
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 250
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 250
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Doterajší rekord pochádzal z 22. mája.


ČTK
Kevin Hassett.

Hassett sa spomínal ako jeden zo štyroch adeptov.


TASR 3

Firma ťaží z rastu dopytu po technológiách využívajúcich umelú inteligenciu.


TASR 1
Ilustračná fotografia.

Trump oznamuje clá od pondelka.


ČTK 2
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 440
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 288
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 651
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 460
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 383
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 667
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 6 437
  8. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 084
  1. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  2. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  3. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  4. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  5. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  6. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  7. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
SkryťZatvoriť reklamu