VIEDEŇ. Turistický ruch sa výrazne rozvíja a počet prenocovaní stúpa, no rakúskym hoteliérom chýba personál.
"Nedostatok kvalifikovanej sily je v určitých oblastiach závažný," povedala riaditeľka odboru turistického ruchu Hospodárskej komory Petra Nocker-Schwarzenbacherová.
Chýbajú najmä čašníci a kuchári
Ako príklad uvádza hotel v Seefelde, ktorý musel pre nedostatok personálu zatvoriť celé podlažie.

Rakúski hoteliéri hľadajú najmä kuchárov a čašníkov, no chýbajú im aj pomocné sily. Štúdia Inštitútu pre hospodársky výskum (Wifo) odhaduje, že v rokoch 2016 až 2023 bude tejto branži chýbať sedemtisíc kuchárov a 9100 čašníkov.
Celkovo musia rakúske firmy v oblasti gastronómie a ubytovania v danom čase nájsť 36-tisíc zamestnancov, z čoho 20 500 (57 percent) na čiastočný úväzok a 15.500 (43 percent) na plný úväzok.
Najväčším nedostatkom v strednodobom horizonte budú trpieť firmy vo Viedni, Tirolsku, Dolnom Rakúsku a Salzburgu. Najlepšia situácia je v Burgenlande, Korutánsku a Vorarlbersku.
Čoraz menej vyučených
"Na každý tisíceurový inzerát sa ozve jeden čašník, ktorý však má aj ďalšie prijímacie pohovory," povedala Nocker-Schwarzenbacherová.

"Nachádzame sa tak trochu v defenzívnej pozícii," priblížila. Podľa nej je nevyhnutné vylepšiť imidž hotelov a pracovné podmienky.
Situáciu zhoršuje aj fakt, že čoraz menej mladých ľudí chce študovať odbory v oblasti turistického ruchu.
Podľa Statistik Austria sa počet nových učňov v rokoch 2006 až 2016 znížil takmer o 40 percent z 5268 na 3161. Naprieč všetkými odvetviami rakúskeho hospodárstva sa počet nových učňov znížil iba o 23 percent.