Študenti Strednej odbornej školy v Pruskom sú vedení k hrdosti k práci v poľnohospodárskej výrobe a mnohých spája nadšenie, že sa pripravujú na prácu, ktorá dáva ľuďom zdravé potraviny.
S mýtom o „špinavej neodbornej robote“ však majú aj na tejto škole svoje skúsenosti. Nedarí sa im plne obsadzovať otvárané študijné odbory a na niektoré sa už roky neprihlásil nik.
„Máme odbor salašníctvo, ktoré sme nenazvali podľa baču, pretože to má negatívny náboj. Doteraz sa nám na tento odbor ešte neprihlásil nikto,“ hovorí riaditeľka školy Janka Fedorová.

O prácu v poľnohospodárstve jednoducho nie je záujem a na tomto fakte nemení nič ani trend zakladania rodinných fariem – bilancia zostáva negatívna.
Ide pritom väčšinou o práce, ktoré dávajú oveľa väčší pocit zadosťučinenia ako mnohé iné, kde sú zamestnanci celý deň zatvorení v kancelárii, iba vykonávajú príkazy či monotónne opakujú rovnaké úkony ako napríklad v továrni za pásom.
„Zväčša pracujete vonku v prírode. Nie ste úkolovaný, pracujete a rozhodujete sa samostatne. Na tieto práce je potrebná špecifická kvalifikácia a nemôže ich robiť hocikto. Navyše pracujete so živým materiálom. Keď pokazíte súčiastku, tak ju prinajhoršom zahodí te a urobíte novú. Ale ak zle posypete pole alebo zle namiešate krmivo pre zvieratá, tie škody sú mnohonásobne vyššie,“ opisuje riaditeľka.
Dojič je ohrozený druh
V Poľnohospodárskom družstve Mestečko pri Púchove Ján Leško (19) práve kontroluje stroj, s ktorým pracuje. Je to taký zmenšený traktor s vidlami, zhruba štyrikrát za deň na ňom prejde po maštali, aby odstránil hnoj, ktorý sa odvezie do neďalekej bioplynovej stanice, „železnej kravy“, ako ju tu volajú.

Každý druhý deň „kydá“ a každý druhý kŕmi. „Vybral som si túto prácu, lebo mám rád stroje a zvieratá,“ opisuje J. Leško a spomína, ako si to užíval, keď sa vozili na strojoch s chlapcami počas praxe.
Čerstvý absolvent SOŠ Pruské je jedným z troch mladých ľudí, ktorých sa družstvu podarilo zamestnať od minulého roka.
Je to málo, v súčasnosti PD Mestečko chýbajú pracovníci vo všetkých sekciách. Vekový priemer zamestnancov je 47,98 roka a ročne približne piati odchádzajú do dôchodku.