SME

Íri sa pre brexit preorientovávajú z cheddaru na iné syry

Do Spojeného kráľovstva smeruje viac ako polovicu exportu cheddaru z Írska

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP )

DUBLIN. Obrázok stáda vodných byvolov na kopci môže pôsobiť ako scéna z južného Talianska. V skutočnosti sa tento dobytok pasie na kopci na juhozápade Írska. Johnny Lynch, farmár z grófstva Cork, vyrába z ich mlieka mozzarellu.

Niektorí írski farmári sa totiž pred brexitom začínajú "preorientovávať" z cheddaru na iné druhy syrov, vrátane mozzarelly.

Z 200-tisíc ton syrov, ktoré sa každý rok v Írsku vyrobia, je 90 percent cheddaru. Ale to by mohlo čoskoro predstavovať problém.

Problém pri exporte

Okrem Ameriky, kde sa pripravuje množstvo jedál s týmto syrom, jedinou krajinou s veľkým apetítom na cheddar je Británia.

SkryťVypnúť reklamu

Do Spojeného kráľovstva smeruje viac ako polovicu exportu cheddaru z Írska za vyše 250 miliónov eur ročne. Ale blížiaci sa odchod Británie z Európskej únie (EÚ) a stále neistý režim na jej hraniciach by mohol spôsobiť problémy pri exporte nielen syrov, ale aj ostatných produktov medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Ak Británia opustí jednotný trh EÚ a colnú úniu, ako plánuje, írski vývozcovia môžu čeliť regulačným prekážkam a možno aj clám.

Conor Mulvihill z lobistickej skupiny Mliekarenský priemysel Írska odhaduje, že tieto prekážky môžu zvýšiť náklady na cheddar až o 21 centov na každý liter mlieka, z ktorého bol vyrobený. Výstupná cena tohto syra pri "odchode z farmy" je pritom zhruba 30 centov na liter. Pri najhoršom možnom scenári "sa z Írska nevyvezie ani gram cheddaru", varoval.

SkryťVypnúť reklamu

Nový plán

Takže výrobcovia syra nasledujú príklad farmára Lyncha a skúmajú ďalšie typy tejto pochúťky so širším "exportným potenciálom". Jeden z najväčších výrobcov, firma Dairygold, vypracovala plán, ako dosiahnuť zisk aj po brexite.

Oznámila, že v Corku otvorí továreň, kde bude v spolupráci s nórskou spoločnosťou Tine vyrábať ročne až 20-tisíc ton syra Jarlsberg, čo je nórska špecialita.

Glanbia, veľká mliekarenská spoločnosť, ktorá už vyrába mozzarellu vo Walese a Severnom Írsku, plánuje do roku 2020 investovať 250 až 300 miliónov eur na zvýšenie svojej výrobnej kapacity v Írsku a rozšírenie produkcie o nové typy syrov a mliečnych výrobkov. Všetky veľké mliekarne v Írsku skúmajú alternatívne typy syrov, vrátane Edamu a Goudy, uviedol jeden z veľkých producentov, ktorý nechcel byť menovaný.

SkryťVypnúť reklamu

Problémom írskych výrobcov však je, že pasúce sa írske kravy produkujú oveľa viac mlieka v lete ako v zime. Cheddar, ktorý sa môže nechať zrieť aj celé roky, umožňuje výrobcom syrov dodávať produkty na trh počas celého roka. Prechod na mäkšie syry by mohol znamenať ich "letný nadbytok a zimný nedostatok".

Niektorí farmári tiež zistili, že tráva, ktorá dáva írskemu maslu cennú zlatú farbu, dáva aj mozzarelle neželaný žltkastý odtieň. To však nemusí byť prekážať pri dodávkach tohto syra firmám, ktoré produkujú hotové jedlá ako pizza. A tie patria medzi najväčších odberateľov syrov v Írsku.

Kontinentálni konkurenti zatiaľ nie sú znepokojení. "Každý ju (mozzarellu) môže slobodne vyrábať tam, kde chce. Som za voľný trh," vyhlásil Pier Maria Saccani, šéf talianskeho konzorcia na ochranu mozzarelly di Bufala Campana. Ale dodal, že "každý by mal robiť to, čo vie najlepšie". On sám by si podľa vlastných slov nikdy nekúpil whisky z Amalfi.

Brexit

Británia a EÚ sa na prelomovom londýnskom summite dohodli na novom pakte.


TASR 2
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Slovo HAUS znamená dom, budova, firma. Je to aj domov
  2. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  3. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  4. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  5. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  6. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  7. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  8. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 529
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 7 140
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 710
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 4 913
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 701
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 603
  7. Plátené tašky a opakované použitie 4 220
  8. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 2 692
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Zákaz sa týkal šírenia slintačky a krívačky.


TASR
Ilustračné foto

Obe strany zatiaľ nedospeli k dohode.


TASR
Montáž automobilov Kia vo výrobnej hale spoločnosti Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline.

Americké clá zasiahnu najmä slovenské závody automobiliek.


SITA
Ilustračné foto

Experti varovali, že cenové vojny ohrozujú dlhodobé „zdravie“ odvetvia.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 103 711
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 239
  3. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 25 232
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 447
  5. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 953
  6. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 10 677
  7. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 9 423
  8. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia. 7 717
  1. Radko Mačuha: Slovenská "Hospoda na Mýtince".
  2. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  3. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  4. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  5. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  6. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  7. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  8. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
SkryťZatvoriť reklamu