Fotografie krásne servírovaných raňajkových maškŕt v dizajnových nádobkách som si všimla na Instagrame. Túžila som zistiť, kto a aká myšlienka sa schováva za značkou Kokosové misky.
Andy Hašková síce na Bali nežije, jej produkty však majú tiež nálepky Made in Bali a eco-friendly. K podnikaniu viedla skôr súhra okolností ako vopred pripravený biznis plán.
„Zaujíma ma zdravý a aktívny životný štýl a do toho prirodzene zapadá aj strava. Veľmi ma baví austrálsky spôsob – farebné organické jedlá, plné života, že už len oči vám musia jesť,“ smeje sa Andy. Ako ďalej hovorí, vyžívala sa v prehliadaní zahraničných blogov, na ktorých opakovane narážala na krásne fotografie jedál v kokosových miskách.
„Ani neviem ako a prvú várku som mala objednanú. Kokosky sa mi zdali milé, pričom som vopred neočakávala veľký záujem. Brala som to ako pokus – omyl a keby to nešlo, jednoducho by som ich rozdala známym,“ spomína na svoje začiatky.
Práca pre miestnych
Hoci misky pochádzajú z Bali, jej prvý dodávateľ bol Austrálčan. „Pod palcom má zásobovanie európskeho skladu a pôsobí globálne. Jeho podmienky mi však nevyhovovali, a tak som sa rozhodla nájsť si nového."
Je priamo z Indonézie a nájsť ho bola záležitosť niekoľkých dní. „Komunikácia s ním je bezproblémová, ochota maximálna a keďže dávame prácu miestnym ľuďom, zatiaľ sme sa vždy dohodli na všetkých požiadavkách,“ pochvaľuje si Andy.
Najväčšími prínosmi podnikania, do ktorého sa Andy pustila, sú ekologický a zdravotný aspekt. Kokosové misky na jednej strane propagujú recykláciu a na druhej strane šíria osvetu o dôležitosti zdravej a vyváženej stravy.