BRNO. Víno, ktoré obsahovalo 84 percent vody a 29 gramov pridaného cukru na liter, odhalila česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI). Dovozcom slovenského vína na český trh je spoločnosť Dajoz z Dolných Bojanovic na Hodonínsku.
Keďže pridávanie vody a cukru patria k nepovoleným metódam pri výrobe vína, inšpekcia dala celú šaržu zlikvidovať a s firmou začne správne konanie o uložení sankcie, informoval v tlačovej správe hovorca inšpekcie Pavel Kopřiva.
Novela českého vinárskeho zákona z minulého roka umožnila inšpekcii do desiatich dní od nahlásenia dovozu kontrolovať vzorky takéhoto vína a dovozca ich nesmie odviezť z prevádzkarne.
Vzorku v Bojanoviciach odobrali inšpektori z tzv. KEG suda s objemom 50 litrov. Podľa sprievodnej dokumentácie išlo o odrodu Pálava, polosladké od výrobcu Juraja Uhlár z obce Vištuk, okres Pezinok.
Inšpekcia informáciu vloží do európskeho systému pre boj s falšovanými potravinami AACS. Novela vinárskeho zákona mala za jeden z hlavných cieľov trestať nepoctivých obchodníkov prevažne so sudovým vínom.