Bez náznaku úsmevu skonštatovala: „Prichádza zima.“ Pre Thajčanku žijúcu v Bangkoku to bol holý fakt. Pre nás Európanov, ktorí sme zvyknutí na väčšie rozdiely medzi ročnými obdobiami, to bola úsmevná poznámka, keď sme sa vo vyše 30-stupňových horúčavách chladili ľadovou kávou kúpenou v jednom zo stánkov s miestnymi špecialitami.
Zašli sme za roh, prešli úzkou uličkou, na ktorej konci bolo vidieť svetlo a počuť ruch. Dostali sme sa na lokálny trh, kde nenakupovali turisti, ale domáci. „Cez víkend si ľudia varievajú doma a to sa vždy začína nákupom na trhu,“ začala rozprávať naša známa Sutthiwan.
Víkendové hody
Ako keby sa všetky farby, chute aj vône Thajska stretli na jednom mieste. Ponuka sa menila od stánku k stánku. Na pultoch bola vyložená čerstvá zelenina a ovocie. Ananásy či mandarínky, aké sa u nás kúpiť nedajú – čerstvejšie, sladšie, zrelšie, jednoducho lepšie.

„Malé banány sú sladšie ako veľké,“ ukázala Sutthiwan na banány polovičnej veľkosti oproti našim. Okrem veľkosti rozhodovala aj farba – žlté sú na jedenie, zelené len na varenie. Kúsok ďalej ponúkali čerstvé mäso, ryby, plody mora, huby, koreniny, vajcia či instatné rezance.
Dokonca tam vyrábali kokosové mlieko lisovaním čerstvo pomletých kokosových orechov.
Niektorí ešte stále chodia na plávajúce trhy. Bangkok je pretkaný kanálmi, na ktorých sa dá zobrať aj taxík, prípadne khlong, čo je loďka, ktorá slúži ako prostriedok mestskej hromadnej dopravy.
A rovnako sa na kanáloch dá aj nakupovať. Plávajúce trhy majú v Bangkoku dlhú tradíciu. Predávajúci prichádzajú na malých loďkách naplnených svojím tovarom až po okraj. Niektorí majú zeleninu a ovocie, iní ryby či mäso a boli aj takí, ktorí na svojej loďke grilujú ryby alebo pečú jednoduché a rýchle dezerty.