V Česku sa dokonca viacero reštaurácií pokúsilo o vlastné exkurzie do prvorepublikovej kuchyne.
Pátrali po vtedajších dostupných a populárnych surovinách, po jedlách jednoduchých ľudí i po tom, na čom si radi vo všedný deň pochutili vtedajší najvyšší predstavitelia štátu, prípadne aj so zahraničnými hosťami.
Podľa informácií, ktoré zozbierali jeho českí kolegovia a české médiá, sa na podnet slovenského zastúpenia oficiálnej agentúry CzechTourism na to podujal aj Jozef Riska, šéfkuchár reštaurácie Savoy v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton.
Vytvoril degustačný jedálny lístok, pri ktorého tvorbe sa inšpiroval zozbieranými informáciami a zvažoval, čo by asi chutilo prvému prezidentovi Tomášovi Garri- guovi Masarykovi.
Fakty totiž nie sú celkom vyčerpávajúce, mnohé informácie, ktoré by dnešní kuchári potrebovali, ako aj značky a pôvod vín sa nezachovali, pretože na Pražskom hrade zaznamenávali a archivovali úplne iné a pre chod štátu a jeho hlavy oveľa dôležitejšie dokumenty.
„Dočítal som sa však, že pán prezident, ktorý vyšiel zo skromných pomerov, bol vyučeným kováčom a aj ako stravník bol veľmi skromný,“ hovorí J. Riska.