AMSTERDAM. Holandská spoločnosť Mosa Meat, ktorá pred piatimi rokmi predstavila ako prvá na svete laboratórne vyrobený hovädzí burger, získala financie na splnenie svojho ďalšieho plánu. Tým je vyrábať a od roku 2021 predávať do reštaurácií umelo vytvorené mäso.
Firme sa podarilo od investorov získať 7,5 milióna eur, uviedla agentúra AP.

Medzi investormi sú najmä investičná firma M Ventures, ktorá patrí farmaceutickej spoločnosti Merck, a európsky spracovateľ mäsa Bell Food Group.
Menším investorom je tiež Glass Wall Syndicate, čo je skupina, ktorá podporuje niekoľko spoločností zameraných na vyrábanie mäsa či mäsové náhrady.
Mosa Meat v minulosti dostala milión eur aj od spoluzakladateľa spoločnosti Google Sergeja Brina.
Plátok za dolár
Firma dúfa, že sa jej podarí začať predávať prvé produkty v roku 2021. Prvým by mohlo byť mleté hovädzie na burgery.
Cieľom je dosiahnuť výrobu mäsa o dva až tri roky neskôr. Cena jedného plátku mäsa na hamburger má byť zhruba jeden dolár (približne 0,86 eur).
0,86 eur
približne toľko má byť cena jedného plátku umelo vyrobeného mäsa na hamburger.
Ekológovia však varujú, že rastúca spotreba mäsa vo svete, obzvlášť v rozvíjajúcich sa krajinách ako Čína, nie je udržateľná. Hovädzie, bravčové a kuracie totiž vyžadujú omnoho väčšie zdroje ako rastlinné bielkoviny. Kravy tiež produkujú obrovské množstvo skleníkových plynov, ktoré prispievajú ku globálnemu otepľovaniu.
Vyrábať mäso, ktoré vyzerá, vonia a chutí ako skutočné mäso, je veľká výzva. Mosa Meat využíva malé vzorky buniek odobraných zo živých zvierat. Tieto bunky sú kŕmené živinami tak, aby sa rozvinuli a vytvorili sa z nich svalové vlákna. Firma tvrdí, že z jednej vzorky môže vyrobiť až 80-tisíc takzvaných štvrťlibrákov, ako sa označujú hamburgery, ktoré pred spracovaním vážia štyri unce (113 gramov).
Čisté alebo umelé mäso?
Spolu s množstvom začínajúcich aj už fungujúcich hráčov v odvetví, ktorí chcú v nasledujúcich rokoch začať vyrábať umelo vytvorené mäso vo veľkom, sa tiež rozpútala bitka o termíny používané pri popise týchto produktov.
Niektorí zástancovia tvrdia, že by sa mali tieto produkty nazývať čisté mäso. Podľa odporcov z tradičného poľnohospodárskeho sektoru je omnoho vhodnejšie umelé mäso.