BRATISLAVA. Nadpriemerné slnečné počasie a teplo tento rok spôsobili, že hrozno dozrieva skôr a skôr bude aj obľúbený rozkvasený hroznový mušt - burčiak.
Burčiak
- je kvasiaci hroznový mušt,výrobcovia ho môžu predávať od 15. augusta do 31. decembra,
- kvasenie môžu výrobcovia zastaviť a opätovne ho spustiť a ďalej predávať,
- burčiak obsahuje malé množstvo alkoholu, približne 4 až 6 percent.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaka už od 6. augusta 2018.
Informoval o tom Michal Feik z ministerstva pôdohospodárstva.
Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná povedala, že klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia.
Počasie ovplyvnilo čas dozrievania
Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo.

"Tento rok dozrieva hrozno o desať až 14 dní skôr, a tak aj burčiak bude skôr. Keďže zákon o vinohradníctve a vinárstve stanovuje, že burčiak sa môže predávať najskôr od 15. augusta, rozhodli sme sa udeliť výnimku a jeho predaj bude možný už od 6. augusta," vysvetlila Matečná.
Výnimku zo zákona o vinohradníctve a vinárstve číslo 313 z roku 2009 na povolenie skoršieho predaja burčiaka v roku 2018 už od 6. augusta udelilo ministerstvo na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
"Svoju žiadosť zdôvodnili tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaka vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom 'burčiak' a uviesť údaj o výrobcovi," spresnil generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva agrorezortu Štefan Ryba.
Špekulanti zbierali nezrelé hrozno
Burčiak je druh alkoholického nápoja, ktorý sa charakterizuje ako "teplý a žltkavo sfarbený rozkvasený hroznový mušt obsahujúci štyri až šesť percent objemu alkoholu".
Jeho výroba je významne závislá od chuti výrobcu a druhu hrozna. Jeho predaj reguluje zákon o vinohradníctve a vinárstve. Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaka stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaka.
Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru, a tak ho umelo dosládzali. Zákon považuje 15. august za dátum, keď je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.