Sociológ Karel Čada pracuje na Fakute sociálnych vied Karlovej univerzity. Spolu so svojím kolegom usporadúval komentované prehliadky po vietnamských reštauráciach v Prahe.
"Vietnamské bistrá sa postupom rokov vyvíjali," tvrdí v rozhovore pre SME.
Na Slovensku je viac reštaurácií či bistier, ktoré sa tvária ako vietnamské, ale v ponuke majú napríklad aj vyprážaný syr. Predpokladám, že podobne je to aj v Česku. Ako vnímate tieto bistrá?
"To, čo opisujete, sa v Česku týka skôr podnikov v menších mestách či na okraji miest. Prevádzkujú ich síce Vietnamci, ale zákazníka sa snažia získať skôr nízkou cenou a širokou ponukou, v ktorej sa nachádza aj gyros alebo, povedzme, vyprážaný syr.

Všeobecne sa dá povedať, že vietnamské bistrá sa u nás postupne vyvíjali. Prvá vlna ázijských bistier prevádzkovaných Vietnamcami ponúkala najmä čínske jedlo. Často boli preto označované aj ako čínske bistrá. Potom prišla vlna bistier, ktoré tvrdili, že sú naozaj vietnamské, ponúkali rôzne autentické jedlá ako bún bò nam bộ alebo polievku pho. Tým, ako sa vietnamská kuchyňa stáva čoraz populárnejšou, sa čoraz viac reštaurácií prezentuje ako vietnamské, ale v ponuke kombinujú rôzne druhy ázijského jedla, aby vyhoveli čo najväčšiemu počtu zákazníkov."
Prečo to tieto bistrá robia, prečo ponúkajú rôzne druhy jedál, aj také, ktoré s ázijskou kuchyňou nemajú veľa spoločného?
"Prvé bistrá, ktoré v minulosti vznikali, jednoducho neverili, že by vietnamská kuchyňa mohla byť populárna. Pôvodne boli vietnamské jedlá len pre iných Vietnamcov, ktorí u nás či na Slovensku žili.