Jeme menej hovädzieho mäsa a tradičných príloh, ako sú zemiaky či pečivo. Na tanieroch sa, naopak, častejšie objavujú syry a ryby, viac sladíme medom a sme väčší kávičkári.
Analytici Poštovej banky porovnali údaje o ročnej spotrebe potravín zo Štatistického úradu v roku 1993 a v roku 2016.

Porovnanie napovedá, že z jedálneho lístka postupne vypadávali menej zdravé potraviny, napríklad tučnejšie mäso.
Nedá sa však povedať, že by sme jedli aj viac zeleniny – jej spotreba je približne rovnaká ako na začiatku 90. rokov minulého storočia.
Veľké zmeny nastali pri mäse. "Konzumácia mäsa akéhokoľvek druhu sa u nás odvtedy znížila o desatinu," konštatovala analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.
Najviac to vidno na spotrebe hovädzieho mäsa, ktorá sa znížila o 70 percent.
"Môžu za to zrejme vyššie ceny hovädzieho mäsa a najmä teľacieho mäsa, ale aj vyššia konzumácia rýb a hydiny v mene zdravšieho životného štýlu," odhaduje Dovalová. Pri bravčovom mäse sme približne na rovnakej úrovni ako pred 25 rokmi.
Hydina, ryby a syry
Hydiny dnes jeme – zrejme aj vďaka priaznivejším cenám – viac. Jej spotreba za 25 rokov stúpla o 40 percent.
"Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú aj syry, cestoviny či ryby," dodala. Z hľadiska výživy je dobrou správou, že spotreba rýb sa u nás zvýšila viac ako o tretinu.
“Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú aj syry, cestoviny či ryby.
„
Zaujímavé je, že na Slovensku klesla aj spotreba pečiva a chleba – približne o tretinu a spotreba zemiakov takmer o polovicu. Naopak, zvykli sme si na cestoviny.
"Jeme ich až o 65 percent viac ako v prvom roku našej samostatnosti," tvrdí analytička.
V rámci trendov, ktoré k nám prišli z iných európskych krajín, sme sa naučili jesť syry. Kým v roku 1993 bola priemerná ročná spotreba syrov na hlavu päť kilogramov, v roku 2016 to už bolo viac ako jedenásť kilogramov.
Chceme žiť zdravšie
Cukor sme postupne začali vymieňať za zdravší med. Cukru používame o deväť percent menej ako predtým, spotreba medu sa, naopak, zvýšila o 120 percent.
Medzi nápojmi sú zaujímavé údaje o káve a víne. Kávy dnes vypijeme ročne o 80 percent viac, spotreba vína sa zvýšila o jednu pätinu.
"Vínom sme začali postupne nahrádzať tradičné pivo, ktoré popíjame v menšom množstve – takmer o štvrtinu," dodala.
Jeme tiež menej tukov a masla – vyššia je spotreba rastlinných tukov na úkor živočíšnych. Spotreba mlieka klesla takmer o polovicu. "Prekvapivé je, že zeleniny jeme stále rovnako. Pri ovocí naša spotreba klesla o desať percent."