Množstvo potravín, ktoré sa nepodarí predať v obchodných reťazcoch, sa počíta v stovkách ton.
Ako s nimi naložiť, slovenské zákony presne nestanovujú. Výhľadovo počíta ministerstvo životného prostredia s tým, že do roku 2030 budú mať reštaurácie a supermarkety povinnosť darovať neškodné potraviny napríklad charite.
"Ak už nie sú vhodné na konzumáciu, budú ich môcť kompostovať či energeticky, alebo inak zhodnotiť," uvádza dokument Envirostratégia 2030, ktorý pripravilo na rokovanie vlády ministerstvo životného prostredia.
Konkrétne opatrenia ani zákony vedúce k znižovaniu potravinového odpadu zatiaľ na stole nie sú. Neexistujú ani východiskové štatistiky, koľko takéhoto odpadu obchody každý rok vyhodia.
"Presné štatistiky neexistujú," potvrdil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. K dispozícii sú podľa neho len odhady, ktoré sa robia na základe prieskumov.
Darovanie potravín
Je preto len na samotných reťazcoch, akú cestu znižovania potravinového odpadu zvolia.