Suché a horúce leto prepísalo tento rok vinohradnícky aj vinársky kalendár. "Vinárska sezóna je jedinečná, takúto si nepamätajú ani najstarší z najstarších," konštatovala Klaudia Čistá z rodinného vinárstva Purus v Modre.

Prvé muštové odrody začali tento rok dozrievať vo vinohradoch už na prelome júla a augusta.
Skôr nadišiel čas aj na obľúbený burčiak. Vôbec prvýkrát v histórii samostatnej republiky dostali vinári výnimku od ministerstva pôdohospodárstva na jeho predaj už od 6. augusta. Bežne sa podľa zákona predáva od 15. augusta.
Predčasne dozreté hrozno si vyžiadalo skoršie oberačky. "Kampaň 2018 u nás začala pomerne zavčasu, a to už 6. augusta, čo je asi o tri týždne skôr ako po minulé roky," konštatoval Dávid Nemček, technológ spoločnosti Víno Matyšák.
V strekovskom regióne začínali oberať podľa Ladislava Ďörďa z vinárstva Château Rúbaň tiež o tri týždne skôr, ako je zvykom – 20. augusta.
“Vinárska sezóna je jedinečná. Takúto si nepamätajú ani najstarší z najstarších.
„
Väčšina oslovených vinohradníkov sa zhodovala, že koncom októbra bude mať "pod strechou" aj modré odrody, niekde už skôr – záleží od pestovaných odrôd a lokálnej klímy.
"Prvé sme oberali Veltlínske červené skoré, potom Müller thurgau, Muškát moravský a Silvánske zelené," opísala Klaudia Čistá.
Do polovice októbra plánovali obrať aj odrody Rizling vlašský a modré odrody Cabernet Sauvignon a Dunaj. Matyšák predpokladal ukončenie sezóny na prelome októbra a novembra zberom modrých odrôd, ako je Merlot, Cabernet sauvignon či Modrý portugal.
Nevýhodou skoršej oberačky bolo podľa Čistej pretrvávajúce teplo. "Posunutím zberu sme sa dostali do situácie, že počas oberačiek bolo veľmi teplo, čo pre hrozno a jeho presuny do pivnice nie je dobré," konštatovala. Všetky operácie súvisiace so spracovaním sa preto museli urýchliť a vinári museli zabezpečiť vyšší výkon chladenia muštov.
Ani posuny v kalendári zabehnuté vinárske spoločnosti nezaskočili. Že bude treba úrodu zberať skôr, naznačoval už skorý nástup leta. "Vyžadovalo si to lepšiu organizáciu roboty, aby sme boli pripravení prijímať hrozno vo veľkých množstvách," uzavrel Ďörď. To podľa neho znamenalo hlavne uvoľniť nádoby a nafľašovať vína o niečo skôr, ako je obvyklé.
ANKETA
1. Aký bude nový ročník vína, aká bude jeho kvalita?
2. Aké sú novinky Vášho vinárstva pre sezónu 2018? Z koľkých odrôd hrozna budete vyrábať vína?
Dávid Nemček, technológ, Víno Matyšák
1. „Na hodnotenie ročníka je ešte príliš skoro, nakoľko celkový charakter a potenciál vína sa ukazuje pri jednotlivých odrodách rôzne a často až po určitom čase. Ale aj napriek tomu už teraz vieme, že vínka z tohto ročníka budú mať výraznú aromatiku a nebudú zaostávať ani svojou harmonickosťou a sviežosťou. Každý ročník je v niečom jedinečný, aj v tom je čaro vinárskeho života.“
2. „Máme nové špeciálne dubové sudy z Francúzska, ako aj nové nakvášacie (maceračné) antikorové nádoby, ktoré nám umožňujú využívať jedinečnosť a celý odrodový potenciál každého krásneho hrozna, s ktorým pracujeme.“
Ladislav Dörď, hlavný technológ, Château Rúbaň
„Tak ako celý ročník bol trošku rozpačitý, také budú aj vína. Budú veľké rozdiely medzi jednotlivými vínami z jednotlivých regiónov, ale aj medzi vinármi. Celý ročník hodnotím ako dobrý až vynikajúci, ale z vinárskeho hľadiska to bol ročník dosť náročný. Čo sa týka kvality, môžeme očakávať veľmi dobré červené vína s južanským charakterom alebo vínne špeciality so zvyškovým cukrom. Tiež sa budeme stretávať s vínami s tenším telom a decentnou aromatikou, čo súvisí s letnými teplotami. V priebehu horúcich dní sa stratili aromatické prekurzory vo víne, rastlinka ich predýchavala spoločne s kyselinkami.“
2. „Na sezónu 2018/2019 sme pripravili tri novinky. Naše portfólio rozšírime o jedno mladé víno z odrody muškát žltý, o jedno extra sladké víno, ktoré bolo vyrobené z cibébovaného hrozna z odrody Dunaj a na začiatku budúceho roka sa na trhu objaví náš biely Cabernet sauvignon.“
Milan Kakaš, hlavný technológ , Tokaj&CO
1. „Očakávame veľmi dobrý ročník. Je dobrá cukornatosť a predovšetkým je hrozno zdravé. Posledná vec, na ktorú čakáme je výskyt cibéb. Veríme že bude pekná teplá jeseň.“
2. „Dúfame, že bude dostatok cibéb, aby sme mohli vyrobiť niektorý z Tokajských putňových výberov, ktoré sú našou špecialitou. Vyrábame klasicky z troch povolených tokajských odrôd – Furmint, Lipovina a Muškát žltý.“
Klaudia Čistá, majiteľka, Purus, Modra
1. „Ročník 2018 bude mať intenzívnejšie primárne arómy, ovocnosť a sviežosť vďaka kyselinám, ale v chuti môžu byť tenšie s nižším obsahom alkoholu. Hrozno, ktoré sa oberalo neskôr - bez hniloby a pár týždňov po dažďoch - má vyššiu kvalitu, a teda aj víno z neho bude kvalitatívne na vyššej úrovni, plné, extraktívne s vyšším obsahom alkoholu.“
2. „Veľká úroda z niektorých odrôd sa odzrkadlí aj na našej ponuke ročníka 2018. Pripravuje tri červené vína, čo sme ešte nemali: Svätovavrinecké, Dunaj a nové cuvée. Úplnou novinkou je Sauvignon blanc a vína v štýle sur lie (metóda, pri ktorej sa mladé víno ponecháva ležať dlhší čas na jemných kvasniciach, poz. red.).“