BRATISLAVA. Za desať rokov od zavedenia eura na Slovensku sa v krajine zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov o 16,6 percenta.
Nákup v obchode, za ktorí Slováci pred desiatimi rokmi zaplatili 100 eur, ich tak v súčasnosti vyjde v priemere na 116,6 eura.
Ceny nerástli plynule

Na 100 eurový nákup v obchode musí Slovák odpracovať v priemere 21 hodín, čo je šiesty najdlhší čas v rámci EÚ. Vyplynulo to z analýzy analytičky Evy Sadovskej zo Slovenského farmárskeho družstva (SFD).
Za posledných desať rokov ceny potravín a nealkoholických nápojov ale nerástli podľa Sadovskej plynule.
Ešte v prvom roku s eurom (2009), teda v roku ovplyvnenom hospodárskou krízou, bol zaznamenaný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni - 3,8 percenta.
Nasledovali štyri roky rastu v rozpätí 1,7 až 5,9 percenta.
Najviac zdražela zelenina

„V roku 2014 bolo ale zdražovanie potravín vystriedané ich zlacňovaním a tento trend pokračoval až do roku 2016 (v rozpätí - 2,7 až - 0,3 %). V druhej polovici roka 2017 sa ale začali skloňovať a na vyšších cenách potravín prejavovať mliečna (maslová) a fipronilová kríza, ktoré sa podpísali v roku 2017 pod medziročný nárast cien potravín a nealkoholických nápojov o 4 %. V roku 2018 dopady uvedených kríz pokračovali a priemerná inflácia potravín dosiahla za 11 mesiacov úroveň 4,2 %,“ ozrejmila Sadovská.
Spomedzi potravín za posledné desaťročie podľa analýzy najviac zdražela zelenina, najmenej si na svoje konto pripísali mäsové výrobky.
Zelenina od zavedenia eura zdražela o vyše polovicu, ovocie o takmer 40 percent.
Momentálne sú na pultoch v slovenských obchodoch ale o takmer tretinu drahšie aj ryby a morské plody či káva, čaj a kakao.
Chlieb, pečivo a cereálie či sladkosti zdraželi o viac ako 17 percent.
O vyše 15 percent sú vyššie sumy na cenovkách v prípade mlieka, syrov či vajec.
Oleje a tuky sú drahšie o takmer 12 percent a za mäso si Slováci priplácajú 7,6 percenta.
Klasické nealko nápoje zdraželi od zavedenia eura v našej krajine o vyše sedem percent.
U susedov zdraželi ešte viac
Podľa analýzy Evy Sadovskej v susedných krajinách, ktoré nemajú euro, potraviny a nealkoholické nápoje za posledných desať rokov zdraželi výraznejšie ako v Slovenskej republike.
V Maďarsku si za posledné desaťročie ceny potravín a nealko nápojov pripísali nárast o tretinu, v Poľsku o štvrtinu a v Českej republike zdraželi o takmer 24 percent.
Potraviny drahšie o pätinu sú realitou v Rakúsku.
V celej EÚ a v eurozóne
V EÚ ako celku si ceny potravín a nealko nápojov pripísali nárast o 16,2 percenta, v eurozóne o 13,6 percenta.
Najvýraznejšie zdražovanie v rámci EÚ zastihlo Maltu (36,6 percenta).
Naopak, Íri si momentálne v obchodoch nakupujú potraviny a nealko nápoje o 14,1 percenta lacnejšie ako pred desiatimi rokmi.
Pri porovnaní inflácie
Pri porovnaní celkovej inflácie za jednotlivé ekonomiky EÚ vzrástli na Slovensku ceny tovarov a služieb za posledných desať rokov o 14,8 percenta.
Aj v prípade celkovej inflácie bolo zdražovanie na Slovensku najpomalšie v rámci krajín Visegrádskej štvorky.
Česi zaznamenali nárast cien tovarov a služieb o 15,5 percenta, Poliaci o 18,3 percenta a Maďari o 29,0 percenta. Aj v Rakúsku bol nárast cien tovarov a služieb vypočítaný na úrovni 19,4 percenta a teda výraznejší ako v Slovenskej republike.
Únia ako celok zaznamenala o 15,7 percenta drahšie tovary a služby ako pred desiatimi rokmi, eurozóna o 13,1 percenta.
Platy ale rástli rýchlejšie
"Ak je reč o zdražovaní či už potravín alebo celkovo tovarov a služieb, nemožno opomenúť ani vývoj platov v našej ekonomike, " pripomína analytička Eva Sadovská.
"Tovary a služby zdraželi na Slovensku počas desiatich rokov s eurom o 14,8 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 16,6 %. Platy zamestnancov v hospodárstve ale vzrástli rýchlejšie, a v súčasnosti by mali byť približne o 40 % vyššie ako desať rokov dozadu," dodala.