SME
Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Podniky v Prahe berú kuchárov a čašníkov na pár dní cez aplikáciu

Aplikácia sa od agentúr líši tým, že ľudia si prácu dohodujú priamo so zamestnávateľom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

PRAHA. Pražské podniky začali riešiť nedostatok zamestnancov v gastronómii spôsobom, ktorý by sa dal označiť za "uberizáciu".

Podobne ako taxislužba Uber, funguje aplikácia Grason, ktorá akurát prepojí čašníka či kuchára s reštauráciou.

Aplikácia spája ľudí s podnikmi

Tie vďaka spomínanej službe zamestnajú uchádzačov o prácu aj na pár dní v mesiaci a "zalepia" tak nepokryté zmeny.

Ako uviedol server Lidovky.cz, podobné krátkodobé výpadky, keď reštaurácie mali akútny nedostatok servírok a kuchárov, riešili podniky doteraz prostredníctvom pracovnej agentúry, brigádnikov či známych.

SkryťVypnúť reklamu

Teraz majú možnosť využiť aj službu Grason, ktorá funguje v Prahe.

Služba Grason sa od pracovných agentúr líši tým, že ľudia si prácu dohodujú priamo so zamestnávateľom, teda s konkrétnou reštauráciou, barom či hotelom.

Zmluvu podpisuje reštaurácia so zamestnancom bez akejkoľvek provízie pre Grason.

Podniky si za inzerciu platia

Služba je spoplatnená len pre podniky, ktoré za využívanie platia od 1500 do tritisíc Kč (od 58,13 do 116,25 eura) podľa zvoleného balíčka s možnosťou požiadavky na rôzny počet zmien.

"Pytačky" záujemcov a zamestnávateľov začínajú zverejnením inzerátu v aplikácii.

"Reštaurácie napríklad zverejnia požiadavku na dvoch čašníkov na konkrétny deň. Následne sa im prostredníctvom aplikácie ozvú záujemcovia, ktorí určia, za akú hodinovú mzdu im danú zmenu odpracujú. Tým vznikne malé výberové konanie a zamestnávateľ si nakoniec vyberie ľudí podľa svojho želania," popísal pre server Lidovky.cz jeden zo spoluzakladateľov firmy Grason Karel Mařík.

SkryťVypnúť reklamu

Obidve strany môžu po každej zmene zhodnotiť, ako boli so zamestnancom alebo zamestnávateľom spokojné. Ak napríklad "grasonovi" spadne hodnotenie pod tri hviezdičky, alebo na zmenu nepríde, tak je z aplikácie automaticky vylúčený.

Záujemcovia pritom nemusia byť vyučení v danom odbore.

"Sú to napríklad ľudia, ktorí už v gastronómii pracujú a potrebujú si privyrobiť, alebo ľudia pracujúci v kancelárii, ktorí predtým pracovali v gastronómii a chýba im kontakt s ľuďmi. Okrem toho sú to mamičky na materskej, študenti a ľudia, ktorí sa nechcú viazať na jednu reštauráciu a vyhovuje im voľnosť a možnosť plánovať si čas podľa svojich potrieb," dodal Mařík.

Gastronómia patrí k odvetviam s najväčšou fluktuáciou zamestnancov a všetko ešte komplikuje aktuálna situácia na pracovnom trhu. Podľa českej Asociácie hotelov a reštaurácií podnikateľom v oblasti momentálne chýba približne 15.000 ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

"Tento spôsob zamestnávania môže krátkodobo vyriešiť situáciu na prehriatom trhu práce, ale nemyslím si, že sa to dá považovať za dlhodobejší recept, ktorý by zamestnávateľov v gastronómii zachránil," povedal pre Lidovky.cz František Boudný, riaditeľ personálnej spoločnosti Předvýběr.cz.

Službu Grason momentálne využíva viac než 60 reštaurácií a cateringov v Prahe. V marci vstúpi Grason do Brna a do konca roka chcú zakladatelia službu rozšíriť aj do Plzne. Český startup má v systéme vyše 700 "grasonov", ktorí od mája minulého roka odpracovali spolu viac než 2300 zmien a vyplatilo sa im takmer 2,5 milióna Kč.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (27. 5. 2022)
USD 1.070
AUD 1.511
CZK 24.676
JPY 135.950
CAD 1.372
GBP 0.851
HUF 391.720
PLN 4.608
CHF 1.028
SEK 10.598

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  2. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  4. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  5. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  6. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  7. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  8. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  1. Darček na Deň detí? Repasovaný telefón môže byť skvelou voľbou
  2. Zdravé zateplenie za jeden deň: čo neviete o fúkanej izolácii
  3. Wüstenrot minulý rok úspešne naštartoval nový obchodný model
  4. Dve zľavy na jedného: Toto predĺženie v PLANEO je vaša šanca!
  5. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  6. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  7. Pozor na úrazy na trampolíne, najčastejšie sú poranenia končatín
  8. Prvé slovenské diela vo forme NFT sprístupňuje 365.bank
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 13 706
  2. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 6 109
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov? 5 389
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 3 569
  5. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete? 3 165
  6. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom! 1 999
  7. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 1 511
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 301

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  2. Jiří Ščobák: Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?
  3. Jiří Ščobák: Ako získať peniaze na rozbeh startupu? Odborníci radia
  4. Jana Melišová: Ako ovplyvňujú sankcie voči Rusku svetový obchod? Sú obavy z rastu cien reálne?
  5. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  6. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  7. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  8. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 277
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 341
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 750
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 076
  5. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 3 080
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 2 923
  7. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 894
  8. Juraj Droppa: Šanca pre 486 učiteľov na lepšie platenú prácu, alebo... 1 752
  1. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  2. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  3. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rusi pokračujú v ostreľovaní Severodonecku.

Rusi sa zameriavajú na malé územie.


34m
Zuzana Kepplová.

Ani bardi západného politického myslenia akosi nepočítajú s Ukrajincami.


35m
Michal Kaščák.

Festival Pohoda tento rok oslávi 25. výročie svojho založenia.


25. máj
Ruské okupačné vojská na Ukrajine.

Vojna na Ukrajine pokračuje 93. deň.


a 6 ďalší 16 h

Neprehliadnite tiež

Hraničnú preberaciu stanicu prepojovacieho plynovodu Poľsko – Slovensko nad obcou Výrava si prezrel predseda vlády Eduard Heger.

Heger: Posilní energetickú bezpečnosť.


1 h
Čerpacia stanica Mol v maďarskej Rajke

Boli sme sa pozrieť v Maďarsku, kde zaviedli dve ceny a kontroly značiek na autách.


2 h
Minister hospodárstva Richard Sulík a generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák.

Informoval o tom minister hospodárstva Sulík.


TASR 2 h
Ilustračné foto.

Návrhy na zníženie cien palív už vo vládnej koalícii kolujú.


23 h

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  2. Jiří Ščobák: Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?
  3. Jiří Ščobák: Ako získať peniaze na rozbeh startupu? Odborníci radia
  4. Jana Melišová: Ako ovplyvňujú sankcie voči Rusku svetový obchod? Sú obavy z rastu cien reálne?
  5. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  6. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  7. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  8. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 277
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 341
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 750
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 076
  5. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 3 080
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 2 923
  7. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 894
  8. Juraj Droppa: Šanca pre 486 učiteľov na lepšie platenú prácu, alebo... 1 752
  1. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  2. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  3. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
SkryťZatvoriť reklamu