SME

Nemci jedia menej mäsa, zvrátiť to chce klobásový hotel

Klobásy sú na tapetách, na mydlách aj na vankúšoch.

GEORGENSMÜND. Klobásy sú na jedálničku, ale aj na tapetách, na mydlách, dokonca aj na vankúšoch.

Pre vegetariána je to zlý sen, pre Clausa Böbela, nemeckého údenára v štvrtej generácii, ktorý vedie tento prvý a jediný klobásový hotel na svete, to však je radosť, píše agentúra AFP.

Bratwursthotel, nachádzajúci sa v mestečku ležiacom asi 40 minút jazdy autom od bavorského Norimbergu, priťahuje hostí z celého sveta. Hotel tento štyridsiatnik otvoril vlani v septembri.

Mäsožrúti ubúdajú, hotel to chce zvrátiť

Kamenný dom so zelenými okenicami ponúka sedem izieb a dve konferenčné miestnosti pre tých, ktorí milujú klobásy, a pre turistov vyhľadávajúcich miestny kolorit.

SkryťVypnúť reklamu

Za excentrickou myšlienkou Clausa Böbela stojí snaha zachovať pri živote miestne mäsiarstvo a údenárstvo, symbolickú inštitúciu tvoriacu súčasť Mittelstandu, siete malých a stredných podnikov, ktoré stáli za slávou nemeckej ekonomiky.

V súčasnosti mnoho malých provinčných obchodov ťažko prežíva v konkurencii nízkych cien veľkoobchodov. Navyše v dôsledku opakovaných potravinových škandálov poklesla spotreba mäsa.

Počet údenárstiev sa v roku 2017 znížil na 12 300. V ten rok bolo zatvorených 1100 obchodov. Údenári často nenachádzajú nástupcu, keď chcú odísť do penzie, alebo ich rozdrvia supermarkety.

Taburetka s príchuťou klobásky

"Chcem dokázať, že malé podniky ako ten môj môžu prežiť, keď majú inteligentný nápad," vysvetľuje štyridsaťosemročný Claus Böbel sediaci na taburetke napodobňujúcej konzervu s klobásami.

SkryťVypnúť reklamu

"Mám rád život na vidieku, nechcem odtiaľto odísť, ale naopak sem do Rittersbachu prilákať zákazníkov," hovorí.

Mestečko má 300 obyvateľov a Böbelova rodina vyrába a predáva klobásy v tomto kúte Nemecka od 19. storočia. Avšak tradícia veľkých rodinných hostín a klobások grilovaných na záhrade sa pomaly vytráca.

Načítavam video...

Nemci, povestní veľkí jedáci mäsa, menia svoje stravovacie návyky. Spotreba mäsa od roku 1991 klesla o osem percent.

Výdavky nemeckých domácností na nákup potravín sa síce trošku zvýšili, napriek tomu teraz tvorí len 10,6 percenta všetkých ich výdavkov, zatiaľ čo u Francúzov to je 13,2 percenta a u Talianov 14,2 percenta.

Sláva malého mestečka

Podľa Jörga Ruckriegela z miestneho úradu pre turistiku môže klobásový hotel klesajúcu tendenciu zvrátiť.

SkryťVypnúť reklamu

"Malí mäsiari a údenári, ktorí si svoje výrobky produkujú sami, tvoria veľkú časť miestneho kultúrneho dedičstva," zdôrazňuje. Hostia klobásového hotela sa tu cítia ako doma.

"Vrátim sa do Nigérie a budem vedieť vyrábať klobásy," vyhlasuje nadšene turistka Jovina Sperlingová v hotelovej knihe.

"Naše mestečko sa tak preslávi, ľudia sem prichádzajú z celého sveta," pridáva sa miestna lekárnička Stephanie Volkerová, ktorá sa v hoteli zastavila na obed.

Mäsové špeciality až na prahy domov

So svojou dodávkou, zelenou rovnako ako okenice a fasáda jeho hotela, rozváža Claus Böbel svoje špeciality úzkymi uličkami mestečka priamo do domu.

Založil tiež internetové stránky, kde oslovuje milovníkov klobások z okolia rovnako ako z Havaja alebo Jamajky.

SkryťVypnúť reklamu

Vnútorné dekorácie jeho hotela sú bohaté: vešiak v podobe mäsiarskych nožov, veľké ošípané na dverách toaliet, ale aj mydlá v podobe klobásy.

Židovským či moslimským hosťom, ktorí nejedia bravčové, ponúka hoteliér klobásy z hovädzieho mäsa.

"Klobásy nás Nemcov preslávili rovnako ako pivo. Ak je to to, čo turisti vyhľadávajú, prečo by sme im to neponúkli?" pýta sa.

Nemecko

Kancelár Friedrich Merz  na zasadnutí Bundestagu.

Firmy budú mať možnosť odpísať si hodnotu investícií do strojov z daní.


TASR
Stíhacie lietadlo F-35A.

V rámci projektu vývoja stíhačiek s Francúzskom pretrvávajú nezhody.


TASR
Ilustračné foto

Hlavný online portál sa stal terčom DDoS útoku.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 16 461
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 127
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 920
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 915
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 348
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 221
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 972
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 758
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Slovensku v oblasti elektromobility chýba silný líder.


TASR 1
Kancelár Friedrich Merz  na zasadnutí Bundestagu.

Firmy budú mať možnosť odpísať si hodnotu investícií do strojov z daní.


TASR
Ilustračná fotografia.

3Ethereum a altcoiny zatiaľ zaostávajú.


SITA
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Samuel Migaľ. a

Výbor z dôvodu nedostatku poslancov nebol uznášaniaschopný.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 314
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 537
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 100
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 564
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 823
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 468
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 250
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 3 803
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
SkryťZatvoriť reklamu