BRATISLAVA. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je proti tomu, aby reštaurácie a všetky prevádzky verejného stravovania museli povinne a pod vysokými finančnými sankciami uvádzať v jedálnych lístkoch pôvod mäsa.
Bude to podľa SaS len ďalšia nezmyselná šikana podnikateľov. Informovala o tom v stredu strana v tlačovej správe.
Len ďalšie bremeno pre podnikateľov
„SNS, ktorá s touto novou povinnosťou prichádza, celkom neadekvátne reaguje na problém s poľským mäsom. Je doslova absurdné, aby niekoľko desiatok kilogramov mäsa spornej kvality, vyvolalo ďalšiu zbytočnú, ale finančne náročnú byrokraciu pre celý reštauračný sektor, ktorý nie je nakoniec ani producentom mäsa, ale jeho spracovateľom. S takýmto nápadom môžu prísť len poslanci politickej strany, ktorí celkom stratili kontakt s realitou,“ uviedla tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.
Ak podnikatelia vo verejnom stravovaní usúdia, že po udávaní pôvodu mäsa alebo iných produktov, ktoré používajú pri príprave jedál, je dopyt ich zákazníkov, sami sa podľa SaS tejto požiadavke prispôsobia.

„Na to nepotrebujú štát s jeho skorumpovateľnými kontrolami a pokutami. Je zarážajúce, ako jedna vládna strana ignoruje úpadok slovenského podnikateľského prostredia, ktoré zaznamenávajú renomované medzinárodné merania. Miesto toho, aby podnikateľom na Slovensku podnikanie uľahčovala, nakladá na nich ďalšie a ďalšie bremená,“ tvrdí strana SaS.
V konečnom sumári to podľa SaS znamená, že obeťami podvodníkov z Poľska bude celá verejnosť na Slovensku.
„Máme predsa štátne orgány, aby chránili spotrebiteľov a kontrolovali kvalitu potravín. Ak zlyhávajú v tejto povinnosti, nech si to priznajú a nehádžu svoje zlyhania na občanov. Pýtame sa, aký je pôvod patologických chýb v uvažovaní SNS?“ uzavrela SaS.
SNS už návrh predložila do parlamentu

Slovenská národná strana prostredníctvom svojej poslankyne NR SR Evy Antošovej už predložila do parlamentu návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý sa zaoberá prístupnosťou informácie o krajine pôvodu mäsa použitého v zariadeniach spoločného stravovania.
Návrh má zabezpečiť pre spotrebiteľa informáciu o krajine pôvodu mäsa, a to tak, že v písomnej forme uvedú zariadenia spoločného stravovania krajinu pôvodu mäsa v bezprostrednej blízkosti informácie o ponuke pokrmu, pri ktorého výrobe a príprave sa toto mäso použilo.
Účinnosť zákona sa po prípadnom schválení v NR SR navrhuje od 1. júla 2019.
Matečná návrh chváli
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) poslaneckú novelu, ktorá má zaviesť povinnosť uvádzať na jedálnych lístkoch krajinu pôvodu mäsa, naopak víta. Informoval o tom Michal Feik z MPRV.
Agrorezort podľa neho dlhodobo upozorňuje, že nie je jedno, odkiaľ potraviny pochádzajú. Slovensko sa vďaka prísnej veterinárnej a potravinovej kontrole vyhýba potravinovým škandálom.
"Bezpečnosť a kvalitu potravín máme kompletne pod kontrolou na všetkých úrovniach - od farmy až na stôl. Zdôrazňujeme tiež, že z čím väčšej diaľky potraviny cestujú, tým väčšiu uhlíkovú stopu zanechávajú. Podpora lokálnych potravín je aj v záujme spotrebiteľov, pretože sú čerstvejšie, nemusia obsahovať zbytočné konzervanty, farbivá či iné umelé prísady. V prípade mäsa je tiež podstatný rozdiel medzi chladeným a mrazeným," zdôraznil Feik.
Ministerstvo predpokladá, že ľudia uprednostnia slovenské
Upozornil, že podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre MPRV vypracovala Agentúra A.K.O., je krajina pôvodu mäsa dôležitá pre 57,3 percenta spotrebiteľov, čo je úplne najviac spomedzi všetkých druhov potravín.
Až 42,1 percenta respondentov uvádza ako dôvod preferencie slovenských potravín prísnejšiu kontrolu potravín a čerstvosť.
"Ak bude na jedálnom lístku uvedená krajina pôvodu mäsa, predpokladáme, že sa spotrebiteľ bude viac orientovať na mäso s krajinou pôvodu Slovensko," dodal Feik.