BRATISLAVA. Pred dvadsiatimi rokmi chceli Harušťákovci vyplniť dieru na potravinárskom trhu a uspokojiť zákazníkov, ktorí odmietajú mäso. Začali vyrábať sójový syr tofu.
Dnes stále plnia želania spotrebiteľov – robia produkty zo sóje, akurát s tým rozdielom, že ich balia do ekologických obalov.

Slovenskí poľnohospodári dopestujú desiatky rôznych druhov sóje. Na prvý pohľad nie je medzi jednotlivými zrniečkami žltej strukoviny veľmi veľký rozdiel, no podnikateľovi Danielovi Harušťákovi trvalo dlho, kým našiel najvhodnejšiu odrodu na svoje výrobky.
Sídlo má firma v obci Drietoma v Trenčianskom kraji. „Sóju nakupujeme od pestovateľov z okolia Piešťan a Michaloviec. Ročne jej spotrebujeme 250 ton,“ uvádza majiteľ spoločnosti Sojaprodukt.
Pokus – omyl
Kedysi namočenú sóju pomleli, uvarili, následne do vzniknutého sójového mlieka pridali prírodné zrážadlá a zmes vylisovali, nakrájali a bolo z toho tofu. Dnes je už ich sortiment podstatne bohatší. Ponúkajú približne tridsať rôznych výrobkov.

Prvou novinkou, ktorú k sójovému syru kedysi pridali, boli párky a špekáčiky. Samozrejme, tiež zo sóje.
Keď sa ujali, vymýšľali ďalšie receptúry a zašli až do sladkých chutí. Pred pätnástimi rokmi tak vyrobili prvý sójový dezert. Kým s ním boli spokojní do takej miery, že mohol uzrieť svetlo sveta v obchodných reťazcoch, osemnásťkrát zmenili receptúru.
„Najskôr si na papier spíšeme ingrediencie. V prípade sladkých výrobkov sú to sójové mlieko, proteín, glukózovo-fruktózový sirup alebo trstinový cukor a kukuričný škrob. Potom ingrediencie miešame v takom pomere, aby mali krémovú konzistenciu. Nasleduje degustácia približne stovkou ľudí. Všetky pripomienky si vypočujeme a snažíme sa urobiť kompromis,“ hovorí podnikateľ zo západného Slovenska.