Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Už dvadsať rokov podnikajú so sójou. Bez eurofondov a ekologicky

Firmou z Trenčianskeho kraja ročne prejdú tony žltej strukoviny.

Zuzana Csériová v obchode u VážkyZuzana Csériová v obchode u Vážky(Zdroj: L. Lukušová)

BRATISLAVA. Pred dvadsiatimi rokmi chceli Harušťákovci vyplniť dieru na potravinárskom trhu a uspokojiť zákazníkov, ktorí odmietajú mäso. Začali vyrábať sójový syr tofu.

Dnes stále plnia želania spotrebiteľov – robia produkty zo sóje, akurát s tým rozdielom, že ich balia do ekologických obalov.

Slovenskí poľnohospodári dopestujú desiatky rôznych druhov sóje. Na prvý pohľad nie je medzi jednotlivými zrniečkami žltej strukoviny veľmi veľký rozdiel, no podnikateľovi Danielovi Harušťákovi trvalo dlho, kým našiel najvhodnejšiu odrodu na svoje výrobky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sídlo má firma v obci Drietoma v Trenčianskom kraji. „Sóju nakupujeme od pestovateľov z okolia Piešťan a Michaloviec. Ročne jej spotrebujeme 250 ton,“ uvádza majiteľ spoločnosti Sojaprodukt.

Pokus – omyl

Kedysi namočenú sóju pomleli, uvarili, následne do vzniknutého sójového mlieka pridali prírodné zrážadlá a zmes vylisovali, nakrájali a bolo z toho tofu. Dnes je už ich sortiment podstatne bohatší. Ponúkajú približne tridsať rôznych výrobkov.

Prvou novinkou, ktorú k sójovému syru kedysi pridali, boli párky a špekáčiky. Samozrejme, tiež zo sóje.

Keď sa ujali, vymýšľali ďalšie receptúry a zašli až do sladkých chutí. Pred pätnástimi rokmi tak vyrobili prvý sójový dezert. Kým s ním boli spokojní do takej miery, že mohol uzrieť svetlo sveta v obchodných reťazcoch, osemnásťkrát zmenili receptúru.

„Najskôr si na papier spíšeme ingrediencie. V prípade sladkých výrobkov sú to sójové mlieko, proteín, glukózovo-fruktózový sirup alebo trstinový cukor a kukuričný škrob. Potom ingrediencie miešame v takom pomere, aby mali krémovú konzistenciu. Nasleduje degustácia približne stovkou ľudí. Všetky pripomienky si vypočujeme a snažíme sa urobiť kompromis,“ hovorí podnikateľ zo západného Slovenska.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5TNP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5TNP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. 30 rokov slobody
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. 30 rokov slobody
  4. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  5. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  6. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  7. Slováci sú chlebovým národom
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  10. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 168
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 12 169
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 11 351
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 214
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 084
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 9 403
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 357
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 797
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 331
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 6 501