CAMERON HIGHLANDS. Všade naokolo sú nízke kríky ovešané miliónmi čajovníkových lístkov. Medzi nimi sa túla zopár zberačov, ktorí ich hádžu do obrovských vriec.
Rurálna oblasť Cameron Highlands približne v strede Malajského polostrova je úplne iná ako Kuala Lumpur či iné veľkomestá jednej z najdôležitejších krajín juhovýchodnej Ázie. Infraštruktúra už určite zažila aj lepšie časy.

Nie sú tu žiadne moderné presklené výškové budovy. Najvyššími budovami je pár panelákov, ktoré s prižmúrenými očami pripomínajú sídlisko v bratislavskej Petržalke.
Nakupovanie je tu trochu výzva, pretože ani obchod s potravinami nie je na každom kroku. Ale poľnohospodárstvo tu prekvitá.
Cameron Highlands, v malajčine Tanah Tinggi Cameron, je oblasť v srdci Malajzie. Tvoria ju tri okresy a päť usadlostí, všetky v nadmorskej výške od 1 100 do 1 600 metrov.
Teploty sú celoročne stabilné, pohybujú sa od 15 do 28 stupňov Celzia. „Preto tu máme také dobré podmienky na pestovanie ovocia a zeleniny,“ povedal nám náš sprievodca Ashraff, podľa ktorého sú aj zrážky celkom dobre rozložené počas roka.
„Teda až na monzúnovú sezónu, ktorá je od novembra do februára.“ V Cameron Highlands pestujú všemožnú zeleninu a ovocie, najpopulárnejšia je však kapusta, hrach, paradajky a čínska kapusta.
Jahody po celý rok
Zásobujú veľkú časť Malajzie a niečo vyvážajú aj do Singapuru. „Z ovocia sú to jednoznačne jahody,“ v momente reagoval Ashraff na otázku, ktoré ovocie je tu najobľúbenejšie.
Prekvapilo ho, že jahodová sezóna je na Slovensku len tri týždne. „Tam by som nemohol žiť! My máme jahody celoročne,“ dodal s prekvapeným výrazom.