BRATISLAVA. Po škandále s dovozom pokazeného mäsa z Poľska sú spotrebitelia obozretní. Na čo si dávať pozor pri nákupe mäsa, radí Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
Akým predajcom je najlepšie sa pri nákupe mäsa vyhnúť? Kde mám naopak spotrebiteľ záruku, že kúpené mäso bude v poriadku?
Najrizikovejšie je všeobecne mäso z podozrivých predajov, akým je mäso z domácich zabíjačiek, prípadne iná nelegálna forma ambulantného predaja.
Naopak, mäso predávané v maloobchode, najmä predajne stredného typu a „podnikové predajne“ priamo pri bitúnkoch bývajú zárukou kvalitného mäsa, ktoré je vo veľmi krátkom čase po vychladení ponúkané konečnému spotrebiteľovi.
Je čerstvé, nepodlieha vplyvom dlhodobých transportov a je uňho garantovaný domáci pôvod.
Spotrebiteľ by si mal tiež plánovať nákupy v obchodných centrách tak, aby tento veľmi rizikový tovar nakupoval na záver a v čo najkratšom čase ho umiestnil vo svojej domácnosti do chladiaceho zariadenia.
Ako by malo vyzerať mäso, ktoré kupujem? Podľa akých kritérií sa riadiť?
Kvalitné a bezpečné mäso je na povrchu bez vizuálnych zmien a bez zápachu s charakteristickou vôňou pre daný druh mäsa.
Čo sú naopak signály o tom, že mäso nie je v poriadku?