BRATISLAVA. Situácia s nízkou konzumáciou ovocia a zeleniny sa na Slovensku dlhodobo nemení a Slováci aj naďalej v tomto smere zaostávajú za priemerom EÚ.
Takmer dve tretiny obyvateľov EÚ totiž v roku 2017 konzumovalo ovocie aspoň raz denne (64 percent), pričom podiel obyvateľov EÚ, ktorí konzumovali zeleninu aspoň raz denne v danom roku, bol rovnaký ako pri ovocí.
Slovensko sa v rebríčku krajín ocitlo pri dennej konzumácii ovocia obyvateľmi na 18. mieste z krajín EÚ-28, keď si dalo ovocie denne len 53 percent Slovákov a pri zelenine zaznamenalo ešte o jednu priečku horšie umiestnenie s denným podielom 52 percent.
Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Z ďalších výsledkov Eurostatu vyplýva, že 27 percent obyvateľov EÚ jedlo v roku 2017 ovocie aspoň dvakrát denne a zeleninu 23 percent.
Slovensko aj v týchto štatistikách zaostáva za priemerom EÚ. Minimálne dvakrát za deň si dá ovocie 22 percent Slovákov a zeleninu 16 percent.
Pozitívne čísla zaznamenali Slováci len pri údaji o úplnom vyradení ovocia a zeleniny z ich jedálnička. Nikdy neje ovocie len 0,8 percenta Slovákov a zeleninu dokonca len 0,4 percenta. Naproti tomu podiel občanov EÚ, ktorí niekdy nejedia ovocie, činí 1,6 percenta a pri zelenine 0,6 percenta.
Podľa uverejnenej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaná denná dávka minimálne 400 g ovocia a zeleniny (okrem zemiakov a iných škrobových hľúz) na prevenciu chronických ochorení.