SME

Na slovenských stoloch v minulosti nechýbala jahňacina, dnes sa berie ako luxus

Z baraniny naši predkovia varili aj polievky na sladko.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Slovenská tradičná jahňacina je vhodná nielen na veľkonočný stôl.

Upozornilo na to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV). Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by podľa ministerstva nemala jahňacina chýbať.

Jahňacina nie je luxusom, mieni agrorezort

Prečítajte si tiež: Bravčové po sviatkoch zdražie, európske mäso skupuje Čína Čítajte 

V minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať. Dnes je považované skôr za luxus.

Cena je pritom však prijateľná, kľúčové je nájsť si svojho lokálneho dodávateľa.

Spotreba jahňaciny je na Slovensku nízka. Stačilo by pritom, aby každý skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy (kg) ovčieho mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Dosiahol by sa tým rozvoj ovčiarstva a spotrebiteľ by tak pomohol nielen sebe, ale aj krajine.

Z baraniny kedysi varili aj sladkú polievku

Ovčie mäso bolo podľa MPRV na našom území v minulosti najviac konzumovaným mäsom. Konzervovalo sa údením a solením.

"Jahňatá na jar boli pre Slovensko symbolom poľnohospodárstva. Chceme, aby chovatelia oviec neboli na druhej koľaji a dosiahli sme na Slovensku oživenie tohto sektora."

Ministerka Gabriela Matečná

Zo solenej baraniny sa pripravovali polievky na slano, ale aj na sladko.

Lopatky a stehná sa zavesili do podstrešia, kde sa údilo, využívalo sa všetko, sadlo sa údilo a používalo ako bohatý zdroj energie do rôznych pokrmov.

"Jahňatá na jar boli pre Slovensko symbolom poľnohospodárstva. Chceme, aby chovatelia oviec neboli na druhej koľaji a dosiahli sme na Slovensku oživenie tohto sektora," uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR.

Jahňacina je zdravá, zdôrazňuje Matečná

Jahňacie mäso je podľa agrorezortu zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prichádza májová bryndza, letná podľa výrobcu nie je horšia Čítajte 

Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky.

Jahňacie okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mäsa.

Výnimočná je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa - jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 percent odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 percent pre ženu.

Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napríklad B12 či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový systém.

Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých druhov mäsa. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mäsa, ktoré začnú požívať.

SkryťVypnúť reklamu

Nepríjemná chuť je podľa agrorezortu len mýtus

Prečítajte si tiež: Študent je náročný zákazník a sú menzy, ktoré sa tým riadia Čítajte 

MPRV poznamenalo, že mnoho ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete.

Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa.

Na Slovensku chované jahňatá tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti. Kľúčové je preto nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.

Slovenskí ovčiari zápasia s problémami

Ovčiarstvo na Slovensku však podľa MPRV zápasí s rôznymi problémami, ako je nízka cena mäsa, nízka spotreba ovčieho mäsa (ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa), dovoz ovčieho mlieka zo zahraničia, nezáujem o prácu v tomto odvetví a ďalšie.

SkryťVypnúť reklamu

"Ak by každý z nás skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy jahňacieho mäsa zo Slovenska, nielen že by spravil niečo prospešné pre svoje zdravie, ale prispel by tak k zastabilizovaniu a dokonca rozvoju ovčiarstva na Slovensku," vyzýva šéfka agrorezortu Gabriela Matečná.

Cieľom chovateľov, Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku a ministerstva je, aby sa mäso vyprodukované na Slovensku doma aj skonzumovalo.

Slovensko má podľa agrorezortu stále obrovský potenciál pre chov oviec. Aktuálne sa na Slovensku chová 340-tisíc oviec, ich chov má pritom aj mnoho vedľajších prínosov.

Jedným z nich je spásanie našich trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy či zlepšenie ekosystémov.

Chov oviec zároveň zabezpečuje vytváranie pracovných miest na vidieku, často na takých miestach, kde okrem poľnohospodárstva a lesníctva takmer niet iného uplatnenia. Dôležité je preto konzumovať ovčie mäso celoročne.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (13. 5. 2025)
USD 1.111
AUD 1.738
CZK 24.980
JPY 164.460
CAD 1.553
GBP 0.843
HUF 406.130
PLN 4.240
CHF 0.937
SEK 10.885

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 211
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 005
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 857
  4. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 441
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 655
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 391
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 733
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 503
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 827
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 754
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 415
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 692
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 683
  6. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 7 912
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 858
  8. Ján Chomík: Liek na nespavosť 6 702
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister školstva Tomáš Drucker.

Slovensko v tejto oblasti spustilo viacero reforiem, upozornil minister školstva.


TASR 2
Nemecký kancelár Friedrich Merz na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Proti zrušeniu sú aj Merzovi koaliční partneri.


TASR 1
Ilustračné foto.

Vyššie ceny zatiaľ plnia štátnu kasu.


46
Ilustračné foto

Slovenských spracovateľov mlieka a producentov mliečnych výrobkov trápi aj transakčná daň.


SITA 4
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 827
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 754
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 415
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 9 692
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 683
  6. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 7 912
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 858
  8. Ján Chomík: Liek na nespavosť 6 702
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťZatvoriť reklamu