SME
Sobota, 2. júl, 2022 | Meniny má Berta

Lepšiu ochranu osobných údajov podľa odborníkov zanedbávajú firmy aj štát

Ľudia sa prestali báť dopadov z neplnenia GDPR, myslí si audítor.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME- GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) rok po jeho zavedení ignorujú podľa odborníkov mnohé firmy, ako aj štát. Na lepšiu ochranu údajov si podľa nich nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Bez dôsledného zabezpečenia je podľa odborníkov takmer nemožné ochrániť osobné údaje ľudí.

"Prichádzajú cloudové služby, nová internetová technológia G5, internet vecí, Industry4. Toto všetko zvyšuje aktivitu v kybernetickom priestore nielen užívateľov, ale aj hackerov," konštatuje audítor spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

SkryťVypnúť reklamu

Lepšie sa pripravili banky a poisťovne

Na účinné riadenie ochrany osobných údajov sú podľa advokáta spolupracujúceho s TÜV SÜD Slovakia Pavla Nechalu lepšie pripravené sektory, ktoré majú skúsenosti so zložitou zákonnou reguláciou.

"Môžeme tam zaradiť bankový sektor, poisťovníctvo, utility. Naopak, zavedenie GDPR je výzvou pre výrobné podniky, ale aj marketingové agentúry," priblížil.

Straka hodnotí pozitívne dopad GDPR na počet nevyžiadanej pošty, SMS a predajných telefonátov, ktoré klesli približne na polovicu.

Na druhej strane vníma istý stupeň rezignácie v procese implementácie GDPR zo strany komerčných spoločností, ako aj štátu.

"Ľudia sa akosi prestali báť dopadov z neplnenia GDPR. Stav zabezpečenia opäť ostal v rovine predpísanej dokumentácie, ale to nestačí. Databázy zostávajú nešifrované, údaje nezabezpečené, dohľadateľnosť nulová a odhaľovanie incidentov je veľká neznáma," doplnil audítor.

SkryťVypnúť reklamu

Firmy peniaze nevyčlenili, hľadajú lacné riešenia

Podľa odborníkov si mnohé firmy, ale tiež štát nevyčlenili financie na to, aby dokázali dodržať náročnejšie požiadavky na ochranu osobných údajov. Organizácie preto často siahajú po "lacných" riešeniach.

Odborníci vidia problém aj v tom, že v celej Európskej únii bolo udelených len minimum pokút.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov zatiaľ uložil tri tisíceurové pokuty. Rozhodnutie o nich nie je zatiaľ právoplatné.

Nechala očakáva nástup uplatňovania práv dotknutých osôb. "Niektoré práva dotknutých osôb nebudú firmy a inštitúcie jednoducho schopné zabezpečiť bez dôkladnej implementácie a riadenia ochrany osobných údajov," uzavrel.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (2. 7. 2022)
USD 1.043
AUD 1.538
CZK 24.753
JPY 141.050
CAD 1.349
GBP 0.867
HUF 401.110
PLN 4.717
CHF 1.003
SEK 10.778

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  4. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  8. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  1. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  2. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  3. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  4. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  7. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  8. Výlety na mieru pre celú rodinu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 023
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 773
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 381
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 8 190
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 030
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 800
  7. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 3 387
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 328

Blogy SME

  1. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  2. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  3. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  4. Jana Melišová: Ako ovplyvňujú sankcie voči Rusku svetový obchod? Sú obavy z rastu cien reálne?
  5. Jiří Ščobák: Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?
  6. Jiří Ščobák: Ako získať peniaze na rozbeh startupu? Odborníci radia
  7. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  8. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 13 229
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 801
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 10 765
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 186
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 847
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 543
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 468
  8. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 162
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chce u nás vyrábať elektromobily.


1. júl

Pôvodom švédska automobilka je považovaná za lídra v bezpečnosti.


22 h

Volvo prinesie pozitíva, pre ktoré sa ho oplatí vítať.


20 h
Kultúrne stredisko.

Financovanie bude prebiehať z plánu obnovy.


TASR 21 h

Blogy SME

  1. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  2. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  3. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  4. Jana Melišová: Ako ovplyvňujú sankcie voči Rusku svetový obchod? Sú obavy z rastu cien reálne?
  5. Jiří Ščobák: Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?
  6. Jiří Ščobák: Ako získať peniaze na rozbeh startupu? Odborníci radia
  7. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  8. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 13 229
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 801
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 10 765
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 186
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 847
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 543
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 468
  8. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 162
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu