Pred pätnástimi rokmi rodina Támbovcov pre seba a svojich blízkych usporiadala na dvore zabíjačku z troch prasiat. Chýr o ich dobrých výrobkoch sa dostal až za hranice Maďarska. Rodinná akcia tak prerástla do medzinárodnej súťaže vo varení a spracúvaní mangalíc.
Už od skorého rána je v areáli skanzenu v siedmom najväčšom meste Maďarska, Níreďháze, rušno. Z prívesných vozíkov sa ozýva kvikot ošípaných. Zatiaľ čo mäsiari už chystajú horúcu vodu do kotlov, brúsia nože, mangalice zrejme tušia, že ich nepriviezli na výlet.
Aj štyria chlapi sa pasujú s jednou sviňou, aby spacifikovali jej vzpieranie sa. Najmä začiatok dňa nie je pre slabé žalúdky, ale profesionálom ich likvidácia ide ako na páse.
Sústružník mäsiarom

Od ucha po chvost sa dá prasa spracovať hádam úplne celé aj s vnútornosťami. Čiže zo 140-kilogramového zvieraťa sa spracúva 120-kilogramový mäsový materiál. Dokazuje to pätnásť tímov z Maďarska, Rumunska a Srbska. Fajnšmekri považujú za mimoriadnu delikatesu vyúdené uši.
„Podmienkou súťaže medzi mäsiarmi a kuchármi je, že výrobky musia pripravovať z mangalice. Ide o najkvalitnejšie mäso, ktoré obsahuje oveľa viac zdravších mastných kyselín a prírodných antioxidantov ako mäso z klasického prasaťa," hovorí organizátor zabíjačky Miklós Támba, mimochodom aj veľký milovník mäsa.