Pred desiatimi rokmi to bol geografický názov, ktorý málokomu niečo hovoril. Dnes už vinohradnícku oblasť Strekov na juhu Slovenska pozná každý vinársky fajnšmeker. Aby pritiahli pozornosť, museli domáci vinári začať robiť viac ako "len" kvalitné víno.
"Keby som našim vinárom v roku 2008 povedal, že u nás budeme niekedy organizovať každý druhý týždeň degustáciu vína, nik mi neuverí," hovorí Tomáš Kasnyik, hlavný organizátor Strekovského festivalu vína. V druhej polovici júla sa uskutoční v dvojtisícovej obci už dvanásty raz.
"Pochopili sme, že ak sa chceme dostať bližšie ku konzumentovi, musíme zviditeľniť svoj kraj, našu gastro- a regionálnu kultúru," hovorí strekovský vinár.
Aj slovenskí vinári už dnes vedia, že cesta k spotrebiteľovi sa nezačína nafľašovaním nápoja vo vinárstve a nekončí jeho dopravou do vinotéky či do regálu v obchode.
"V Strekove máme vynikajúce podmienky pre vinič, ktorý tu pestujeme na ploche 300 hektárov," pokračuje v rozprávaní Tomáš Kasnyik. Správu o jeho výnimočnej kvalite však potrebovali miestni výrobcovia dostať ku konzumentovi.
Keď v roku 2008 zorganizovali prvýkrát festival vín, ochutnať strekovskú produkciu prišlo okolo tritisíc návštevníkov. Vlani ich už bolo 12-tisíc.
Pribúda aj počet vystavovateľov – tento rok je na zozname 58 vinárstiev, z toho polovica miestnych, ktorí dopestujú a spracujú hrozno práve zo strekovskej oblasti. Zvyšnú polovicu tvoria vinári z iných častí Slovenska a zahraniční vystavovatelia z ôsmich krajín vrátane San Marína, Nemecka či Rumunska.
"Naši vinári sa venujú najmä výrobe naturálnych autentických vín, ale na festivale vystavujú aj tí, ktorí víno vyrábajú ‚modernejším‘ spôsobom," spresnil Kasnyik.
Festival dostal punc rodinnej turisticko-gastronomickej akcie. Návštevníci ochutnávajú vína a miestne špeciality priamo vo vinohradníckych domčekoch – hajlochoch alebo v stánkoch. "Všetko sa to odohráva vo vinohradoch, celá trasa má dva kilometre, na ôsmich javiskách prebiehajú folklórne vystúpenia, hrajú rôzne kapely," dodal organizátor.