Najskôr zo slnka vyrábali energiu a postavili jeden z prvých solárnych parkov na Slovensku. Stačilo však, že sa sprísnili zákony, a dvaja priatelia Róbert Novák a Roman Remiš začali sušiť ovocie a zeleninu.

Na prvý pohľad scvrknuté a bez šťavy, ale stačí sa pozrieť bližšie na výživové hodnoty plátkov marhúľ, sliviek, jahôd či ananásu a hneď je jasné, že aspoň za hrsť sušeného ovocia či zeleniny by denne malo byť súčasťou našich jedálnych lístkov.
Keď totiž plody prejdú celým procesom a odstránia z nich vodu, razom sú antioxidanty, vitamíny a vláknina koncentrovanejšie.
Len na porovnanie – pol šálky sušených marhúľ obsahuje 4,7 gramu vlákniny.
Pri rovnakom množstve čerstvého ovocia hodnoty vlákniny klesajú na 1,6 gramu. Odborníci napríklad odporúčajú brusnice jesť len sušené, lebo tak obsahujú viac antioxidantov.
Samozrejme, musia byť bez pridania cukrov a konzervačných látok.
Špeciálne sušenie
Nasledujúce údaje zrejme nepotešia tých, ktorí dôsledne sledujú ručičku na svojej váhe. Sušené ovocie totiž obsahuje aj veľa fruktózy a tým sa zvyšuje počet kalórií.
Kým v hrsti sušených marhúľ je tisíc kilojoulov na sto gramov, čerstvých možno zjesť až štyrikrát viac, aby sme dosiahli túto úroveň energetickej hodnoty.