Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Majitelia reštaurácie riešia, ako dopraviť ryby zo šíreho mora čerstvé až na Slovensko

Neponúkajú ryby chované na farmách, len také, ktoré chytajú v mori.

Zuzana a Dalibor Gergeľovci.Zuzana a Dalibor Gergeľovci.(Zdroj: L. Lukušová)

Neexistovala reštaurácia podľa ich predstáv, a tak si otvorili vlastnú. Zuzana a Dalibor Gergeľovci v nej udávajú trendy na tanieri. Navyše, dodávateľov rýb a morských plodov z celého sveta si vyberajú osobne.

Milovníčka jedla a vína Zuzana a fajnšmeker steakov, kváskového chleba, rýb i morských plodov Dalibor niekoľkokrát za rok podnikajú gastronomické výlety po svete spolu so svojimi dvoma synmi.

Kým ostatní dovolenkári majú pred cestou zoznam pamiatok, Gergeľovci si zapisujú reštaurácie, v ktorých chcú ochutnať to najlepšie z jedálneho lístka. Tak to bolo napríklad aj v nórskom Bergene, kde ochutnali krabie mäso.

„Z reštaurácie sme si to namierili rovno na miestny trh a zháňali sme rybára, ktorý by bol ochotný loviť aj pre nás. Oveľa ťažšie, ako nájsť zdroj, bolo zabezpečiť prepravu čerstvých surovín až na Slovensko. V prípade krabov to bolo ešte zložitejšie, potrebovali špeciálne akvárium s morskou vodou,“ odhaľuje zákulisie gastronomického podnikania D. Gergeľ, ktorý kedysi pracoval v oblasti zdravotníctva.

Pri pohľade na akvárium na terase ich reštaurácie Kogo je jasné, že sa to podarilo. Tri mesiace im trvalo, kým zabezpečili pre kraby nový domov, kde ich môžu zákazníci obdivovať, kým neskončia na pekáči.

Článok pokračuje pod video reklamou

Doviezť čerstvé

Pred štrnástimi rokmi si manželia povedali, že by nebol zlý nápad vlastniť reštauráciu v historickom centre Bratislavy, a začali si zháňať šéfkuchára. Vyskúšali takmer tridsať konceptov, kým sa rozhodli, akým smerom sa uberať. Zvíťazila stredomorská kuchyňa so zameraním najmä na tú taliansku. Inšpiráciu, paradoxne, nabrali v stovežatej Prahe.

„Boli sme pravidelnými hosťami pražskej reštaurácie Kogo, na začiatku nám pomohli aj s kuchármi. Túžili sme ponúkať niečo, čo sme chceli jesť aj my a dovtedy to bolo pre Slovákov dostupné prevažne len v zahraničí. Preto jedným z prvých jedál bola chobotnica,“ spomína na začiatky v podnikaní Z. Gergeľová.

S nezmenenou receptúrou ju ponúkajú doteraz a je to najpredávanejšie jedlo. Dovážajú ju napríklad z Maroka. „Tomuto morskému živočíchovi zmrazenie veľmi prospieva. Bez neho by bol ako žuvačka,“ priznáva majiteľka.

Podnik otvárali aj s ponukou morských vlkov, zháňali ich na veľtrhu v Bruseli. „Dodávateľa sme sa snažili uprosiť, aby ich začal dovážal na Slovensko. Odmietol. Nedali sme sa odradiť. Museli sme teda najprv vymyslieť logistiku prepravy, a tak lovca osloviť znova. Našli sme vo Viedni medzinárodnú distribučnú sieť, ktorá s tým nemala problém. Keďže ide o rybu, ktorá sa musí prevážať chladená, nie zamrazená, nebolo to jednoduché,“ opisuje Z. Gergeľová.

Lov na Aljaške

Majitelia reštaurácie Kogo do Viedne chodia po mnoho tovaru dodnes. Tri- či štyrikrát do týždňa tam vyzdvihujú rôzne ryby. Medzi nimi napríklad aj kráľovské aljašské lososy chinooky, ktoré rybári nechytajú do siete, ale na udicu v šírom mori. Kým ich zaradili do jedálneho lístka, pán Dalibor si jednu z najchutnejších a najzdravších rýb na svete išiel chytiť na Aljašku sám.

„Cestovali sme s kamarátom bezmála 34 hodín. Vybrali sme sa tam v čase

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C663J na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M663J na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  2. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  3. Unikát medzi značkami. CUPRA
  4. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  5. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  6. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  7. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  10. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  7. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 18 137
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 13 061
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 913
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 9 012
  5. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 444
  6. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 5 999
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 138
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 4 864
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 4 744
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 4 709

Hlavné správy zo Sme.sk

Matovič zverejnil celú údajnú komunikáciu Glváča s Kočnerom

Komunikácia mala prebehnúť v období roku 2014 až 2017.

Martin Glváč.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Na zastavenie Danka je už neskoro

Na radosť z koaličnej paralýzy je už neskoro.

Peter Tkačenko

Danko reagoval na neúspech v parlamente, útočil na premiéra

Most-Híd nepodporil tri návrhy zákonov z dielne SNS.

Andrej Danko.
Cynická obluda

Hrozí nám Kollár vo vláde?

Kalkulačka povolebných koalícií bez Smeru je momentálne veľmi krutá. Ale zároveň aj veľmi milosrdná.