BRATISLAVA. Slováci dbajú pri kúpe vajíčok hlavne na čerstvosť, kvalitu a krajinu pôvodu. Následne prihliadajú na cenu a podmienky chovu nosníc.
Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse, ktorý robila pre spoločnosť Billa v prvej polovici tohto roka.
Vajíčka od sliepok v lepších podmienkach
Až 81 percent Slovákov pritom tvrdí, že im záleží na podmienkach chovu sliepok, ktorých vajíčka neskôr v supermarketoch nakupujú. Toto tvrdenie potvrdzuje aj rastúci predaj vajec z podstielkového a voľného chovu.
„V posledných rokoch pociťujeme nárast záujmu zákazníkov o vajcia pochádzajúce z lepších životných podmienok nosníc. Okrem toho, že im záleží na podmienkach života, vnímajú tieto vajcia ako kvalitnejšie,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.
Z prieskumu ďalej vyplynulo, že až tri pätiny ľudí zvyknú nakupovať vajíčka v supermarketoch, 15 percent ich nakupuje v menších lokálnych potravinách a 12 percent ma prístup k domácim vajíčkam od známych.
Slováci jedia vajíčka často
Vajcia sa v jedálničku Slovákov objavujú pomerne často. Viac ako tretina ľudí konzumuje vajíčka aspoň každý druhý deň a takmer polovica ich zaraďuje do stravy raz až dvakrát týždenne.
Až šesť z desiatich ľudí uprednostňuje pri kúpe vajcia slovenského pôvodu. „Vajcia patria skutočne medzi zdravé potraviny, ak sú konzumované v rozumnom množstve, napríklad adekvátnom ku športovej aktivite. Jedno vajce obsahuje priemerne šesť až osem gramov bielkovín a obdobné množstvo tuku, pričom takmer žiadne sacharidy,“ uviedol výživový poradca Boris Bajer.
Pečiatka a škrupina
Spotrebiteľ sa môže dozvedieť o podmienkach chovu nosníc a pôvode vajec z pečiatky na obale, ale aj na škrupine každého vajíčka.
Prvé číslo označuje spôsob chovu (0 – ekologická poľnohospodárska výroba, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov na podstielke, 3 – chov v klietkach). Nasleduje kód krajiny, v prípade Slovenskej republiky je to SK.Posledná informácia zobrazená na obale je identifikačné číslo prevádzky.
Klietkový chov sa vyznačuje obmedzeným priestorom ohraničeným klietkou. V podstielkovom chove sa životný priestor sliepok zdvojnásobí, podstielka je tvorená slamou a mreže klietok sú odstránené.
Podmienky vo voľnom chove, sú pre nosnice najideálnejšie. Tie majú väčší priestor a možnosť voľného výbehu.
Chov v ekologickom hospodárstve sa vyznačuje voľným výbehom a navyše ekologickým krmivom.