BRATISLAVA. Neustály rast nákladov ohrozuje existenciu chovateľov a spracovateľov hydiny, hydinárskemu odvetviu hrozí kolaps.
Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Náklady rastú, ceny klesajú
Spresnil, že v júli podľa Štatistického úradu SR klesli ceny jatočnej hydiny o 0,4 percenta a konzumných slepačích vajec o 5,5 percenta.
"Štatistický úrad iba potvrdil to, čo hydinári potvrdzujú dlhodobo. A to, že ceny hydiny a vajec klesajú, napriek tomu, že v posledných rokoch náklady na chov a spracovanie hydiny neustále idú hore," priblížil Molnár.
Každý rok podľa jeho slov rastie výška minimálnej mzdy, v roku 2018 boli zavedené príplatky k mzdám za sviatky a nočné služby, v roku 2019 rekreačné poukazy pre zamestnancov.
Výrobné vstupy každoročne narastajú
"Rovnako rastú aj náklady na energie, obalové materiály, dopravné náklady a ceny kŕmnych zmesí," podčiarkol.
"Ak sa pozrieme na vývoj priemerných ročných mzdových nákladov na jedného zamestnanca v chove hydiny, zistíme, že v rokoch 2018 a 2019 prišlo k rastu nákladov o 22,5 percenta. V období rokov 2016 až 2019 prišlo k zvýšeniu nákladov na energie o 41 percent vo výkrme brojlerov a o 56 percenta v chove nosníc. V rovnakom období prišlo aj k zvýšeniu cien za kŕmne zmesi priemerne o 7 percent. Je vidieť, že výrobné vstupy hlavných nákladových položiek v chove hydiny každoročne narastajú. To však neplatí o výnosoch," upozornil Molnár.
Pripomenul, že v roku 2013 bola cena za živú jatočnú hydinu na úrovni 1,01 eura za kilogram (kg).
"Dnes je táto cena na úrovni 0,82 eura/kg, čo predstavuje pokles o 19 percent. Priemerná cena za vajcia bola v roku 2017 pred vypuknutím fipronilovej kauzy na úrovni 8,03 eura za 100 kusov (ks), v roku 2019 priemerná cena klesla na úroveň 7,12 eura/100 ks, čo je pokles o 13 percent," poznamenal.
Vysoký podiel dovážaného mäsa a vajec
Podobne nepriaznivá situácia je podľa Molnára aj pri spracovaní hydiny. Priemerné ročné mzdové náklady na jedného zamestnanca pri spracovaní hydiny v rokoch 2018 a 2019 narástli o 30,2 percenta.
"Keď porovnáme roky 2013 a 2019, zistíme, že nárast mzdových nákladov je až o 57 percent. K nárastu prišlo aj pri nákladoch na energie, za posledné dva roky vzrástli o 16 percent. Každoročne zaznamenávame nárast cien hlavných nákladových položiek, ale dlhodobý vývoj výnosov tomuto trendu nezodpovedá," povedal.

Spresnil, že v roku 2013 bola odbytová cena za chladené kura na úrovni 2,09 eura/kg, v roku 2019 je na úrovni iba 1,71 eura/kg, čo znamená pokles odbytovej ceny o 18 percent.
Cena kurčiat dodávaných v akciách je veľakrát nižšia ako 1,50 eura/kg. Podobná situácia je aj v prípade deleného mäsa.
V roku 2015 bola odbytová cena za kuracie rezne na úrovni 4,43 eura/kg, v roku 2019 je priemerná cena iba na úrovni 3,98 eura/kg, čo znamená pokles o 12 percent.
"Ako dlhodobo pripomíname, veľkým negatívom pre slovenských chovateľov a spracovateľov hydiny je vysoký podiel dovážaného mäsa a vajec na pultoch zahraničných obchodných reťazcov a v stravovacích zariadeniach. Dovážaná hydina a vajcia sú ponúkané v letákových akciách za ceny výrazne nižšie, ako sú výrobné náklady," dodal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.