BRATISLAVA. V potravinárskom priemysle na Slovensku pracuje takmer 42 500 zamestnancov.
Z hľadiska počtu zamestnancov zamestnaných v potravinárskych firmách je rozhodujúcim regiónom Nitriansky kraj, v ktorom sa potravinárstvu venuje najviac ľudí.
Podľa výpočtov Treximy Bratislava, ISCP (MPSVR SR) 1-04, pracuje v Nitrianskom kraji takmer 8 700 zamestnancov.
Informovala o tom v utorok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Druhým krajom, v ktorom pracuje najviac zamestnancov potravinárskeho priemyslu, je Prešovský kraj s počtom zamestnancov presahujúcim 6 500 osôb.
Nasledujú Banskobystrický kraj, kde sa potravinárstvu venuje takmer 6 000 zamestnancov, Trenčiansky kraj (4 500 zamestnancov), Bratislavský kraj (4 400 zamestnancov) a Trnavský kraj (4 300 zamestnancov). V Košickom kraji si našlo zamestnanie v potravinárskej sfére takmer 4 200 zamestnancov.
Počet pracovníkov v potravinárstve klesá
Podľa údajov Treximy sa potravinárstvu venuje najmenej ľudí v Žilinskom kraji, a to 3 800 ľudí.
„Počet ľudí pracujúcich v potravinárstve sa oproti minulosti rapídne znížil. Ešte v 90. rokoch minulého storočia pracovalo v potravinárstve približne 65 tisíc ľudí. V minulom roku pracovalo najviac zamestnancov v oblasti pekárenskej výroby (8 300 ľudí), výroby mäsa a mäsových produktov (3 600 ľudí) a spracovania mlieka (3 200 ľudí),“ priblížila Holéciová.
Chýbajú pracovné sily
Aktuálny počet ľudí pracujúcich v potravinárskom priemysle nie je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory dostatočný. P
otravinári totiž potrebujú podľa Holéciovej nových ľudí na viaceré pracovné pozície a potrebujú ich posilniť nielen vekovo, ale aj úrovňou vzdelania.
„V potravinárstve chýbajú stredoškolsky vzdelaní ľudia napríklad v mliekarenskom odvetví. Akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily pociťujú aj v pekárňach či mäsiarstvach,“ uzavrela hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Najväčší podiel zamestnancov v potravinárstve EÚ je podľa štatistického úradu Európskej únie (Eurostat) na severovýchode Poľska.
Až štyri regióny z tejto oblasti sa zaradili do 24 oblastí s najväčšou koncentráciou pracovnej sily zamestnanej vo výrobe potravín v EÚ, pričom výroba potravín v EÚ je najviac koncentrovaná v Mazovskom vojvodstve v Poľsku (14,8 percenta z celkovej zamestnanosti).
Podľa štatistickej klasifikácie ekonomických činností EÚ (NACE) pokrýva výroba potravín celý rad činností od spracovania mäsa po výrobu mlieka, od výroby ovocných a zeleninových nápojov po pekárenské výrobky.