V novom seriáli #foodporn INDEX predstavuje ľudí, ktorým učaroval gastro biznis a snažia sa ho posunúť na vyšší level
Nároky Slovákov na dobrú kávu stúpajú. Už im zďaleka nestačí zaliať horúcou vodou lacnú instantnú kávu v hrnčeku. Spotreba kávy rastie, pohybuje sa na úrovni piatich kilogramov na hlavu.

Len v obchodoch podľa analýzy spoločnosti Nielsen minuli Slováci za posledný rok na kávu 143 miliónov eur. Ďalšie milióny k nim pridali v kaviarňach a reštauráciách.
Veľkej popularite sa teší zrnková káva. Jej spotreba vlani na Slovensku dosiahla 1229 ton, čo predstavuje medziročný nárast o 31 percent. Stala sa skokanom roka spomedzi všetkých typov kávy.
Perspektívnu oblasť gastronómie sa snaží podchytiť Václav Faltus. V Ivanke pri Dunaji neďaleko Bratislavy vybudoval malú kaviareň, v ktorej predáva vlastnoručne praženú kávu pod názvom Zlaté zrnko. Nachádza sa v nenápadnej ulici v staršom rodinnom dome.
Václav hovorí, že väčšina ľudí pracuje mysľou a sústrediť sa osem hodín, prípadne dlhšie, je nadľudský výkon. Káva je pre mnohých riešením, ktoré spája efekt nabudenia kofeínom s pôžitkom.
Začalo sa to v Taliansku
Praženiu kávy sa Václav venuje naplno štyri roky. Podľa neho to nie je raketová veda, aj keď k nemu tak čiastočne pristupuje. Vie sa na kávu pozrieť z pohľadu chemika, pôžitkára i výrobcu – pražiara.
Predchádzali tomu mesiace experimentov a nepodarených pražení, kilogramy vyhodenej kávy, mnoho nadávok, konzultácií s talianskymi odborníkmi a čítania vedeckých štúdií. „Dnes viem denne, počas šiestich hodín, napražiť 150 kilogramov kávy,“ pochvaľuje si.