Reštaurácia šéfkuchára Gaggana Ananda získala tento rok titul štvrtej najlepšej reštaurácie sveta. Teraz sa čaká na otvorenie jeho nového podniku, do ktorého by malo putovať aj víno Carboniq z rodinného vinárstva Magula zo Suchej nad Parnou. To isté víno označili slovenskí kontrolóri za nevyhovujúce a nariadili jeho stiahnutie z trhu.
Magula patrí do skupiny takzvaných autentických či naturálnych vinárstiev, ktoré dodržiavajú tradičné postupy.
Znamená to, že vinohrady obhospodarujú ekologickým spôsobom a pri výrobe vína sa vyhýbajú väčšine povolených zásahov, aby zachovali jeho pôvodný charakter. Do vína nič nepridávajú a nič z neho neodoberajú, takže ho nečíria a nefiltrujú.
Takýto prístup spôsobuje, že víno obsahuje probiotiká a môže byť zakalené, čo je podľa slovenských kontrolórov problém. Naturálne vína sa pre svoje vlastnosti nemôžu podľa legislatívy označovať ako vína s chráneným označením pôvodu. Ostáva im preto klasifikácia ako víno bez zemepisného označenia.
Nemajú na to kolónku
Na základe slovenskej vyhlášky by však aj toto víno malo byť číre s iskrou. „Podľa našej analýzy relevantných právnych predpisov nie je slovenská legislatíva v súlade s tou európskou,“ tvrdí Vladimír Magula.