BRATISLAVA. Hygienici už niekoľko dní uskutočňujú celoslovenské mimoriadne kontroly vianočných trhov.
Aj tento rok preverujú pôvod surovín a potravín, z ktorých sa pokrmy pripravujú, a ich trvanlivosť.
TASR o tom informovala Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pozornosť podľa nej venujú aj hygienickej úrovni skladovania hotových pokrmov, ich príprave a podávaniu.
Hygienici robia kontroly na trhoch
Kontrolujú tiež prevádzkovú hygienu zariadení a dohliadajú na vhodnosť pracovného odevu zamestnancov stánkov či na teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.

Náhodne odoberajú aj vzorky pripravovaných pokrmov na mikrobiologickú laboratórnu kontrolu.
"Odborní pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike vykonávajú kontroly prevádzok na vianočných trhoch," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.
Ich cieľom je prevencia šírenia alimentárnych ochorení, teda chorôb, ktorými sa možno nakaziť z infikovaných potravín.
Hygienici každoročne tiež usmerňujú a upozorňujú na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy.
Výsledky mimoriadnych kontrol budú podľa ÚVZ verejnosti známe pred vianočnými prázdninami a opatrenia na odstránenie možných nedostatkov budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení.
Kontroly v stánkoch však hygienici vykonávajú počas celého konania sa vianočných trhov v SR, teda aj po ukončení mimoriadnej kontroly.
Úroveň sa zlepšuje
Úroveň hygieny a technického zabezpečenia vianočných trhov sa podľa Mikasa každoročne zlepšuje aj vďaka opakujúcim sa kontrolám v rámci hromadných akcií.
Počas vlaňajších mimoriadnych vianočných kontrol skontrolovali hygienici 445 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov.
Nedostatky zistili v siedmich krajoch s výnimkou Nitrianskeho celkovo v 33 prevádzkach.
Medzi časté pochybenia patrilo napríklad nedoloženie nadobúdacích dokladov k potravinám či nevhodné skladovanie potravín a manipulácia s nimi.
Hygienici objavili i potraviny po dátume spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti, napríklad kapustovú a pečienkovú plnku do lokší, polotovar strúhaných zemiakov, marinovanú bravčovú krkovicu a kuracie prsia.
Niektorí pracovníci sa podľa Mikasa nevedeli preukázať dokladom o odbornej spôsobilosti.
V ojedinelých prípadoch predajcovia nepredložili právoplatné rozhodnutie k uvedeniu priestorov stánku do prevádzky.
Grilovaná jaternica z vianočných trhov v Košiciach nevyhovela mikrobiologickej laboratórnej kontrole, lebo obsahovala nepovolené množstvo baktérií.
Vlani udelili 25 blokových pokút
Za zistené pochybenia predajcovia minulý rok zaplatili 25 blokových pokút v celkovej sume 2296 eur.
Hygienici začali šesť správnych konaní vo veci uloženia pokuty a jednu prevádzku dočasne uzatvorili, kým nezabezpečila teplú a studenú tečúcu vodu a nevytvorila vhodné podmienky na skladovanie chladených potravín.
ÚVZ radí, že aj zákazníci si môžu narýchlo vyhodnotiť dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch.
Výdajné pulty a grily musia byť prekryté, vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch majú byť chránené pred priamym kontaktom spotrebiteľmi a pred vonkajšími vplyvmi.
Osoby manipulujúce s potravinami a hotovými pokrmami musia mať vhodný a čistý pracovný odev, jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. Tiež čisté pracovné dosky a kuchynské pomôcky v stánkoch.
Chladené potraviny patria do chladiacich zariadení a podľa hygienikov nesmú byť uložené voľne.