PEKING. Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v novembri zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za takmer osem rokov. Dôvodom bolo prudké zdraženie bravčového mäsa a iných potravín.
Ukázali to v utorok oficiálne údaje Národného štatistického úradu.
Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v krajine v novembri zvýšil medziročne o 4,5 percenta po náraste o 3,8 percenta v októbri.
Novembrová inflácia tak bola najvyššia od januára 2012. Analytici očakávali, že dosiahne 4,3 percenta.
Ceny potravín pritom v sledovanom období stúpli o 19,1 percenta, najstrmšie za 11 rokov. Na porovnanie, v októbri sa zvýšili o 15,5 percenta.
Z toho ceny bravčového mäsa v novembri vyskočili až o 110,2 percenta, čím prekonali októbrový rekord.
Dôvodom je africký mor ošípaných, ktorý aj naďalej znižuje počet zvierat a tým aj domácu produkciu bravčového mäsa.
Ceny ostatného mäsa, ktoré sa stalo alternatívou k bravčovému, sa v novembri medziročne zvýšili v pásme od 11,8 percenta do 25,7 percenta, uviedli štatistici. Ceny nepotravinárskeho tovaru vzrástli o 1 percento oproti vlaňajšku.
V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v Číne zvýšil v novembri o 0,4 percenta (o 0,9 percenta v októbri), pričom tempo rastu cien bravčového mäsa sa v novembri spomalilo na 3,8 percenta zo 16,3 percenta v októbri.

Za prvých 11 mesiacov vzrástla miera inflácie v Číne o 2,8 percenta. Priblížila sa tak cieľovému k stropu vlády na úrovni 3 percentá v roku 2019.
Štatistický úrad v utorok tiež informoval, že medziročný pokles výrobných cien v Číne sa v novembri zmiernil na 1,4 percenta z 1,6 percenta v októbri. A medzimesčne sa ceny hotových produktov znížili o 0,1 percenta, rovnako ako v októbri.
Údaje z výroby tak naznačujú, že oslabovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta pokračuje.