BRATISLAVA. Potravinárska komora Slovenska víta a podporuje odhodlanie európskej organizácie združujúcej potravinársky a nápojový priemysel FoodDrink Europe prispieť k trvalej udržateľnosti celého potravinového systému.
Inovácie vo výrobe potravín aj obalov
Aj výrobcovia na Slovensku si podľa komory uvedomujú svoju zodpovednosť za ochranu životného prostredia a už dnes prinášajú na trh výrobky rešpektujúce zvyšujúce sa nároky a očakávania spotrebiteľov týkajúce sa šetrného prístupu k našej planéte.
"V tomto odhodlaní budeme pokračovať zdieľaním najlepších praktík, podporou inovácií v oblasti výroby potravín, obalových materiálov či šetrného získavania surovín. Zároveň budeme pokračovať vo vzdelávacích aktivitách smerovaných na spotrebiteľa, či už v oblasti pestrej a vyváženej stravy, ale aj ochrany životného prostredia a predchádzania plytvaniu potravinami,“ uviedla Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska, ktorá je členskou organizáciou FoodDrink Europe.
Trvalo udržateľný potravinový systém
Európska organizácia FoodDrink Europe v stredu vydala dokument o ceste potravinárskeho a nápojového priemyslu k trvalo udržateľným potravinovým systémom.
Robí tak v súvislosti s očakávaným vydaním Európskej zelenej dohody (European Green Deal).
Európsky potravinársky a nápojový priemysel, ktorý je najväčším spracovateľským odvetvím v rámci Európskej únie, bol podľa Potravinárskej komory Slovenska v posledných desaťročiach zodpovedným a konštruktívnym partnerom pri riešení hospodárskych, sociálnych a environmentálnych pilierov udržateľnosti v potravinovom reťazci.
Rastúce výzvy, ako sú zmena podnebia, vyčerpanie zdrojov a nesprávna výživa, však momentálne podľa komory viac ako kedykoľvek predtým ovplyvňujú toto odvetvie - a spoločnosť.

Potravinári budú podľa zverejnených informácií pracovať aj na zodpovednom prístupu k planéte, a to aj prostredníctvom podpory trvalo udržateľného poľnohospodárstva, zabezpečenia udržateľnejších globálnych zdrojov, prispievania k cieľu EÚ v oblasti klimatickej neutrality do roku 2050 a prechodu k zodpovednejšiemu a efektívnejšiemu využívaniu prírodných zdrojov a obehového hospodárstva.
Cieľom tohto orientačného dokumentu je pripraviť pôdu pre udržateľnú budúcnosť so silnejším prepojením medzi potravinami, ľuďmi a planétou, a zároveň vydávať odporúčania pre opatrenia EÚ v oblasti potravinovej bezpečnosti a udržateľnosti.
„Náš priemysel je stále oddaný dosahovaniu udržateľnejších potravinových systémov. Jednoducho povedané, trvalá udržateľnosť je pre naše podniky, pre našu spoločnosť a pre našu planétu tou pravou vecou. Týmto orientačným dokumentom dúfame, že budeme stavať na našich doterajších činnostiach a ukážeme naše ďalšie záväzky týkajúce sa dosiahnutia udržateľnej a zdravej budúcnosti pre všetkých,“ skonštatovala generálna riaditeľka FoodDrinkEurope Mella Frewen.

Rýchly prechod na udržateľnejšie potravinové systémy si podľa Potravinárskej komory Slovenska vyžaduje zapojenie a spoluprácu všetkých aktérov potravinového dodávateľského reťazca.
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.