BRATISLAVA. V rámci úradnej kontroly potravín odobrala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Martin v Mäsiarni u Macíka v Príbovciach vzorku poľských kuracích pŕs.
Mikrobiologickým vyšetrením tejto vzorky bola zistená prítomnosť Salmonelly enterica serovar Enteritidis.
Štátna veterinárna a potravinová správa o tom informovala tento týždeň na svojej internetovej stránke.

Išlo o hydinové mäso dovezené z Poľska od výrobcu P.H.U. Kubik a malo dátum spotreby 7. decembra.
„Takmer pravidelne slovenské kontrolné orgány zisťujú, aká nekvalita sa dováža na náš trh pokiaľ ide o hydinu a vajcia. Najnovší prípad je z Turca, kde predávali obľúbené kuracie prsia. Pravda, s nežiaducim obohatením, a to o salmonelózu,“ ozrejmil v reakcii tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban.
Podľa Urbana však na Slovensko prichádza nekvalitná hydina ohrozujúca zdravie spotrebiteľov nielen od našich severných susedov.
Sebestačnosť v spotrebe hydinového mäsa na Slovensku je podľa ÚHS len niečo nad 50 percent, zvyšok je z dovozu.
„Takúto negatívnu bilanciu nemá žiadna z okolitých krajín, o zvyšku Únie nehovoriac," povedal Urban.
Únia hydinárov Slovenska pripomína spotrebiteľom, že domáca produkcia je pod neustálou veterinárnou kontrolou.
"To by malo byť dostatočným dôvodom pre spotrebiteľa pri rozhodovaní, akú hydinu a aké vajcia kupovať aj v tomto predsviatočnom období, kedy zaznamenávame zvýšené dovozy hydiny a vajec tak do obchodných reťazcov, ako aj stravovacích zariadení a na rôzne trhoviská,“ uzavrel Urban.