Snaha o zdravší životný štýl prešpikovala jedlo na mnohých slovenských tanieroch. Ľudia sa zaujímajú o príbeh potravín, zloženie výrobkov i spôsob ich produkcie.
Reagujú na to aj výrobcovia, ktorí znižujú množstvo použitého cukru, pridávajú superpotraviny či celozrnné múky.
Kým kedysi bolo ovocie a zelenina v predajniach kdesi zastrčené, dnes láka svojimi farbami pri všetkých vchodoch.

Slovenskí spotrebitelia tak oproti minulosti jedia viac ovocia a zeleniny, obmedzujú cukor, pšeničnú múku a spotrebujú menej rastlinných olejov.
Ale aby to s toľkými vitamínmi náhodou neprehnali, doprajú si aj viac alkoholu.
Štatistický úrad SR koncom decembra publikoval dáta za rok 2018, ktoré odhaľujú, ako sa vyvíjajú chute spotrebiteľov.
Čerstvé a zdravé
Spotreba zeleniny a zeleninových výrobkov sa v roku 2018 medziročne zvýšila na 105,5 kilogramu.
Z toho konzumácia čerstvej zeleniny stúpla na viac ako 77 kilogramov na osobu, čo je nárast o štyri kilogramy.
Na zvýšenú spotrebu ovocia a ovocných výrobkov mal vplyv väčší záujem o hrušky a mandarínky.