BRATISLAVA. Na výrobu syra a masla sa v Európskej únii spotrebuje až dve tretiny (67 percent) všetkého mlieka, ktoré je k dispozícii mliekarňam v únii. Z tohto podielu tvoria syry 38 percent a maslo 29 percent.
Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat.
Slovensko vyrobilo 240-tisíc ton mlieka
V roku 2018 bolo podľa týchto údajov v EÚ spracovaných 156,8 milióna ton plnotučného mlieka. Mliečne výrobky EÚ vyrobili 10,3 milióna ton syra, ako aj 2,4 milióna ton masla a ďalších tukových výrobkov.
Slovensko za rok 2018 vyrobilo podľa údajov Eurostatu 240-tisíc ton konzumného mlieka, čo pomohlo k príprave 66-tisíc ton jogurtov a acidofilného mlieka, 43-tisíc ton syra a 10-tisíc ton masla.
"Aj napriek výrobe, ktorú uvádza Eurostat za rok 2018, máme menej ako polovičný podiel slovenských mliečnych výrobkov na domácej spotrebe. U jogurtov je to niečo viac ako u masla a syrov, kde je trhový podiel slovenských výrobkov na celkovej spotrebe len približne tretinový," komentoval výsledky prezident Slovenského mliekarenskeho zväzu Stanislav Voskár.
Nemecko vyrábalo v roku 2018 najviac syrov
Európska únia vyrobila v roku 2018 aj 30,1 milióna ton konzumného mlieka, z čoho približne 17 miliónov ton bolo z plnotučného mlieka a 13 miliónov ton z odstredeného mlieka. Okrem toho aj 3 milióny ton mliečnych práškov.

Pitné mlieko predstavovalo asi jednu desatinu (11 percent) všetkého plnotučného mlieka spotrebovaného v mliekarňach v roku 2018.
Nemecko vyrábalo v roku 2018 najviac syrov medzi členskými štátmi EÚ, až 2,2 milióna ton, teda 22 percent z celkovej hodnoty EÚ, nasledovalo Francúzsko (1,9 milióna ton, 19 percent) a Taliansko (1,3 milióna ton, 13 percent).
Nemci vyrábali pred dvomi rokmi aj najviac masla, a to 475-tisíc ton. Spojené kráľovstvo zas vyrobilo 6,8 milióna ton konzumného mlieka, čo predstavuje niečo vyše pätiny (23 percent) celkovej hodnoty EÚ.