Pasívne saldo zahraničného obchodu v agropotravinárstve sa každý rok zvyšuje, slovenskí poľnohospodári a potravinári nedokážu konkurovať zahraničnej konkurencii a obchodné reťazce majú na svojich pultoch nízky podiel lokálnych produktov.
To sú negatívne správy, ktoré sa často šíria v súvislosti so slovenskými potravinami. V skutočnosti však obraz nie je taký čierno-biely. Aj na Slovensku dokáže výroba potravín prinášať ohromné tržby. Pozrite sa na lídrov potravinárstva.
Mlieko nad zlato
Potravinársky sektor pred troma rokmi zasiahla mliečna a maslová kríza. Tú mliečnu spôsobilo uvoľnenie európskych kvót, po ktorom kontinent zaplavilo lacné mlieko.
Biznis s mliekom sa v dôsledku toho stal nerentabilným. Mnohí farmári sa rozhodli znížiť jeho produkciu. Z prebytku sa stal nedostatok, čo zasa vyústilo do vysokých cien masla.