Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky
#FOODPORN

Od IT ku gastru. Ako to Roxor dotiahol medzi top burgre v Bratislave

Ščevlík opisuje svoj gastrobiznis.

Michal Ščevlík, zakladateľ Roxor BRGR & BeerMichal Ščevlík, zakladateľ Roxor BRGR & Beer (Zdroj: SME - Marko Erd)

Článok vyšiel v marcovom vydaní magazínu Profit INDEX a vznikol pred nástupom epidémie nového koronavírusu. Je pravdepodobné, že opatrenia na jej zastavenie a ekonomické dopady budú mať vplyv aj na reštauračný biznis.

Príbehy ľudí, ktorí nedokončili vysokú školu, ale uspeli vo svojej brandži, sú odnepamäti populárne.

Je v nich istá dávka rebélie a vzopretia sa zaužívaným manierom, naznačujú, že reálny svet nie vždy potrebuje formálny univerzitný titul, ale že rozhodujúce sú schopnosti, odvaha a praktické zručnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Jeden z takýchto príbehov má za sebou aj Michal Ščevlík, autor konceptu hamburgerárne Roxor BRGR & Beer.

Michal študoval informatiku, má bakalársky titul, no v ďalšom štúdiu už nepokračoval. Zamestnal sa radšej ako čašník v bratislavskej kaviarni a veľa cestoval.

Článok vyšiel v marcovom čísle magazínu Profit INDEX.Článok vyšiel v marcovom čísle magazínu Profit INDEX.

Inšpiráciu pre gastro nápady hľadal v Rakúsku, vo Švajčiarsku či na farmách v Taliansku, kde sa spracúvalo mäso.

Istý čas chodil aj do Nemecka, kde si privyrábal ako programátor.

Po štyroch rokoch potuliek po svete sa Michal vrátil na Slovensko. S počiatočným kapitálom 30-tisíc eur a pôžičkami od dvoch kamarátov otvoril v októbri 2015 gastroprevádzku na Vysokej v Bratislave.

Išlo o nenápadný podnik s niekoľkými stolmi. Pred ohurujúcim dizajnom mladý podnikateľ uprednostnil kvalitu jedla.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Pho: Začínali na festivale, dnes sú lídrami vo vietnamskej kuchyni Čítajte 

Tento princíp dodržiava dodnes. Nespolieha sa na polotovary, ale všetky suroviny sa snaží spracovať a vyrobiť s tímom kuchárov priamo v kuchyni. Výsledkom sú vlastné zemiakové hranolčeky, omáčky i nakladané uhorky.

Druhým princípom Michalovho konceptu je pomerne úzke menu. Roxor ponúka päť základných druhov hamburgerov a jeden vegetariánsky, ktoré sa však odlišujú zložením.

Boom hamburgerov

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6RZB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6RZB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  3. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  4. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy.
  5. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  6. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  7. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  9. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  10. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  1. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy.
  2. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  3. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  4. Podpora malých výrobcov ako sú Vlčie sirupy pomáha ľuďom
  5. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  6. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  7. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  8. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  10. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 50 586
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 17 678
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 12 435
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 721
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 616
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 853
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 760
  8. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 082
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 685
  10. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 9 402
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: #foodporn

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vysoké Tatry.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dovolenkárov bude vláda sledovať cez mobil

Do zoznamu menej rizikových krajín pribudne Británia.

Podcast Dobré Ráno.
Zariadenie na pestovanie legálneho medicínskeho konope.
Komentár Ondreja Podstupku

Stupnica utrpenia

Koľko prenajímateľov znesie neznesiteľnú bolesť digitálneho bytia?

Ondrej Podstupka