Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
#FOODPORN

Od IT ku gastru. Ako to Roxor dotiahol medzi top burgre v Bratislave

Ščevlík opisuje svoj gastrobiznis.

Michal Ščevlík, zakladateľ Roxor BRGR & BeerMichal Ščevlík, zakladateľ Roxor BRGR & Beer (Zdroj: SME - Marko Erd)

Článok vyšiel v marcovom vydaní magazínu Profit INDEX a vznikol pred nástupom epidémie nového koronavírusu. Je pravdepodobné, že opatrenia na jej zastavenie a ekonomické dopady budú mať vplyv aj na reštauračný biznis.

Príbehy ľudí, ktorí nedokončili vysokú školu, ale uspeli vo svojej brandži, sú odnepamäti populárne.

Je v nich istá dávka rebélie a vzopretia sa zaužívaným manierom, naznačujú, že reálny svet nie vždy potrebuje formálny univerzitný titul, ale že rozhodujúce sú schopnosti, odvaha a praktické zručnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Jeden z takýchto príbehov má za sebou aj Michal Ščevlík, autor konceptu hamburgerárne Roxor BRGR & Beer.

Michal študoval informatiku, má bakalársky titul, no v ďalšom štúdiu už nepokračoval. Zamestnal sa radšej ako čašník v bratislavskej kaviarni a veľa cestoval.

Článok vyšiel v marcovom čísle magazínu Profit INDEX.Článok vyšiel v marcovom čísle magazínu Profit INDEX.

Inšpiráciu pre gastro nápady hľadal v Rakúsku, vo Švajčiarsku či na farmách v Taliansku, kde sa spracúvalo mäso.

Istý čas chodil aj do Nemecka, kde si privyrábal ako programátor.

Po štyroch rokoch potuliek po svete sa Michal vrátil na Slovensko. S počiatočným kapitálom 30-tisíc eur a pôžičkami od dvoch kamarátov otvoril v októbri 2015 gastroprevádzku na Vysokej v Bratislave.

Išlo o nenápadný podnik s niekoľkými stolmi. Pred ohurujúcim dizajnom mladý podnikateľ uprednostnil kvalitu jedla.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Pho: Začínali na festivale, dnes sú lídrami vo vietnamskej kuchyni Čítajte 

Tento princíp dodržiava dodnes. Nespolieha sa na polotovary, ale všetky suroviny sa snaží spracovať a vyrobiť s tímom kuchárov priamo v kuchyni. Výsledkom sú vlastné zemiakové hranolčeky, omáčky i nakladané uhorky.

Druhým princípom Michalovho konceptu je pomerne úzke menu. Roxor ponúka päť základných druhov hamburgerov a jeden vegetariánsky, ktoré sa však odlišujú zložením.

Boom hamburgerov

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6RZB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6RZB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 883
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 854
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 736
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 587
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 676
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 367
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 586
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 540
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 365
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 133
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: #foodporn

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič.

Čo musíte vedieť o celoplošnom testovaní? Ministerstvo zverejnilo postup

Testovanie na koronavírus sa uskutoční počas troch víkendov.

Testovanie ľudí pred nemocnicou na Kramároch.
Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.