BRATISLAVA. Sezóna pestovania repy a produkcie bieleho zlata, teda cukru, nebola na Slovensku vôbec jednoduchá.
Slovenský cukrovarnícky spolok ju pre následky nepriaznivého počasia označil za jednu z najťažších za posledné roky.
“Toto strategické odvetvie štátu poskytuje stabilné pracovné miesta pre viac ako 3 000 ľudí, a to prevažne vo vidieckych oblastiach. Každé jedno euro v podobe podpôr sa štvornásobne vracia do štátneho rozpočtu
„
V práve skončenej cukrovarníckej kampani slovenskí pestovatelia a dva cukrovary zabezpečili pre spotrebiteľov takmer 160 tisíc ton slovenského cukru.
Domáci pestovatelia budú v novej sezóne pestovať na poliach už aj smart-repy, ktoré sú odolnejšie voči výkyvom počasia.
Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
V cukrovarníckej kampani 2019/2020 pestovateľov a dva cukrovary potrápilo najmä nepriaznivé počasie a ochorenia repy.
Choroby aj retrovegetácia
Zrážok síce bolo podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pre repu dosť, ale dážď prichádzal v nesprávnom čase a množstvo vlahy malo výrazné regionálne rozdiely.
Pestovatelia preto museli počas rastu repy bojovať napríklad s hubovitou chorobou cerkosporióza.
„Zmena klímy pravdepodobne spôsobila, že sa asi vytvorili nové kmene cerosporiózy, na ktoré súčasné prípravky na ochranu rastlín nezaberajú. Vlani ani najdôslednejší pestovatelia repy nevedeli zastaviť toto ochorenie," uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.
Výsev smart-repy
"Nádej preto vkladáme do šľachtenia repy. Tento rok plánujeme vysiať na ploche cca 3,5 tisíc hektárov viac ako 4 000 výsevných jednotiek conviso-repy, ktorá patrí do kategórie smart-repy. Táto repa by mala byť odolnejšia voči počasiu a my tak budeme môcť vypestovať oveľa viac repy s vyšším množstvom cukru pre naše dva cukrovary,“ opísal plány Róbert Kovács.
Menšie úrody repy a množstvo cukru spôsobila aj tzv. retrovegetácia, kedy pri nepriaznivom počasí cukrová repa nanovo vyháňa listy, pričom spotrebúva už uložený cukor v buľve.
Prirodzene tak dochádza k veľkým stratám cukru už na poli, ešte pred jeho vyťažením v samotnom cukrovare.
„Cukrovarnícka kampaň v sezóne 2019/2020 nás oprávnene potrápila práve pre výrazné straty spôsobené počasím a chorobami. O to viac si ceníme, že sa nám podarilo vyrobiť toľko cukru zo slovenskej suroviny, ktorým sa vieme priblížiť k sebestačnosti v tejto komodite. Za priaznivého počasia vieme pritom bežne vyrobiť cez 200 tisíc ton cukru, čím napĺňame sebestačnosť v produkcii cukru na 120 percent,“ zhodnotil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.
Odvetvie zamestnáva viac ako 3 000 ľudí
Poľnohospodári zbierali repu z výmery viac ako 22 200 hektárov a jej celkové množstvo spracovávali cukrovary v Trenčianskej Teplej a Seredi.
Zber repy, jej zvoz do cukrovarov a jej premena na biele zlato trvala podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory o niečo viac ako tretinu roka, presne 131 dní.
“Výroba cukru na Slovensku má dlhoročnú, kontinuálnu, takmer 200 ročnú tradíciu. Vertikála cukrová repa-cukor pritom skutočne predstavuje pre slovenskú ekonomiku pojem biele zlato," uviedol člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Adrián Šedivý.
"Ide o jedinú kompletnú a plne funkčnú vertikálu v rámci agropotravinárskeho sektora, ktorá zabezpečuje produkciu suroviny a jej spracovanie až po finalizáciu práve na Slovensku. Toto strategické odvetvie štátu poskytuje stabilné pracovné miesta pre viac ako 3 000 ľudí, a to prevažne vo vidieckych oblastiach. Každé jedno euro v podobe podpôr sa štvornásobne vracia do štátneho rozpočtu," dodal Adrián Šedivý.
Podpora cukrovarníctva by sa mala zachovať
Slovenskí pestovatelia a aj oba cukrovary v Trenčianskej Teplej a Seredi podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory dúfajú, že na Slovensku bude aj v budúcnosti zabezpečená kontinuálna podpora pestovania cukrovej repy ako strategickej plodiny pre štát.
Zároveň veria, že podpora cukrovej repy bude zachovaná aj v novom programovom období Spoločnej poľnohospodárskej politiky, a to na vyššej úrovni či už v podobe viazaných platieb, alebo aj štátnej pomoci.