BRATISLAVA. Niektorí slovenskí mlynári reagovali na zvýšený dopyt po slovenských múkach z dôvodu koronavírusu tak, že zvýšili výrobu a posilnili pracovné zmeny.
"V konkrétnom mlyne štandardne napríklad pracujú na tri zmeny, v týchto dňoch práve pre koronavírus nabehli na štvorzmennú prevádzku. Výrobné a baliace linky idú naplno aj počas víkendu," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Mierne zvýšený dopyt
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je pravdou, že niektorí slovenskí potravinári v tomto období pociťujú zvýšený záujem o domáce výrobky, či už čerstvé alebo trvanlivé.
146 800 ton
Toľko ton čerstvého pekárenského sortimentu sa vyrobilo v roku 2018, pričom kapacita pekární je aktuálne až 288 100 ton.
"Hovoríme najmä o dvoch výrobných segmentoch – o pekárenskom a mlynskom segmente. Podľa pekárov vždy, keď je na trhu kríza alebo sa robí panika, vždy je dopyt po pekárskych výrobkoch, je to totiž základná potravina a spotrebiteľ ju do zásoby nakupuje za každých okolností. Situácia spôsobená koronavírusom naozaj zapríčinila, že nárast, či už po čerstvom alebo trvanlivom pečive, je. Hovoríme o mierne zvýšenom dopyte, nie o dramatickom náraste. Obchody pekári stíhajú zásobovať," ozrejmila Holéciová.
Nevyužité kapacity
Výroba čerstvého pečiva na Slovensku by sa mohla bez väčších problémov zvýšiť na dvojnásobok.
Vychádza to zo štatistík slovenských pekární, podľa ktorých sú v súčasnosti kapacity domácich pekárenských spoločností pri výrobe čerstvého pečiva využívané len na 51 percent.
„Ak vychádzame z predpokladu, že jeden obyvateľ Slovenska skonzumuje ročne približne 80 kilogramov čerstvých pekárenských výrobkov, pri 100-percentnom využití kapacít dokážu slovenskí pekári zásobiť takmer 4 milióny obyvateľov,“ povedala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.
Podľa posledných kompletných štatistických ukazovateľov sa totiž v roku 2018 u nás vyrobilo 146 800 ton čerstvého pekárenského sortimentu, pričom kapacita pekární je aktuálne až 288 100 ton.
"Ohľad na domáce výrobky je dôležitý, pretože v prípade uzatvorenia hraníc je potravinová sebestačnosť nevyhnutnosťou. V týchto dňoch sme svedkami prudkého nárastu záujmu o múku či cestoviny, ale aj o čerstvé pekárske výrobky. Ich dôležitosť pre náš život si však uvedomujeme až v časoch, keď je ohrozené zdravie občanov,“ doplnila Tatiana Lopúchová.
Prednosť slovenským výrobkom
Situácia ohľadom nákazy a zvýšeného dopytu po výrobkoch sa však podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory netýka každého jedného potravinárskeho segmentu.

"Napríklad slovenskí cukrovarníci nezaznamenali zvýšený dopyt spotrebiteľov po cukre tak, ako je to v prípade múky, chleba a pečiva. Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory), keby zákazník nakupoval výlučne slovenskú produkciu, tak by sme mohli byť v tejto oblasti sebestační. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto naďalej apeluje na zákazníkov, aby sa v obchodoch rozhodovali najmä podľa krajiny pôvodu a preferovali slovenské potraviny,“ dodala Holéciová.
Koronavírus SARS-CoV-2
Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.
- 25 otázok a odpovedí o Covid-19: všetko, čo potrebujete vedieť o nákaze a prevencii
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk a obmedzením dotykov tváre?
- Ako si správne umývať ruky
- Ako postupovať pri podozrení na nákazu
- Čo sú to vírusy a ako sa šíria?
- Ako sa vírusy prenášajú zo zvierat na ľudí?
- Funguje ochrana pomocou rúšok a respirátorov?
- Prečo WHO vyhlásila globálny stav núdze?
- Kto sú to superprenášači?
- Ako sa nový koronavírus rozšíril vo svete? (graf)
- Čo ak 2019-nCoV nezmizne? Dva možné scenáre spolužitia ľudstva a vírusu