BRATISLAVA. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyzýva spotrebiteľov, aby zbytočne v obchodoch nepanikárili.
Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v reakcii na vládou vyhlásenú mimoriadnu situáciu pre nový koronavírus.
"Podľa nás nie je dôvod robiť si veľké zásoby trvanlivých potravín. Naši potravinári stíhajú zásobovať obchody, niektoré výrobné segmenty zvýšenému dopytu totiž už pred niekoľkými dňami prispôsobili aj pracovné zmeny. Hovoríme najmä o dvoch výrobných segmentoch - o pekárenskom a mlynskom segmente," spresnila.
Mierne zvýšený dopyt
Poznamenala, že podľa pekárov vždy, keď je na trhu kríza alebo sa robí panika, je dopyt po pekárskych výrobkoch, je to totiž základná potravina a spotrebiteľ ju do zásoby nakupuje za každých okolností.
Situácia spôsobená novým koronavírusom naozaj spôsobila, že nárast, či už po čerstvom alebo trvanlivom pečive, je.
"Hovoríme o mierne zvýšenom dopyte, nie o dramatickom náraste," podčiarkla.
Podpora domácich potravín
Niektorí mlynári reagovali podľa Holéciovej na zvýšený dopyt po slovenských múkach tak, že zvýšili výrobu a posilnili pracovné zmeny.
V konkrétnom mlyne štandardne napríklad pracujú na tri zmeny, v týchto dňoch práve pre koronavírus 'nabehli' na štvorzmennú prevádzku. Výrobné a baliace linky idú naplno aj počas víkendu.

"Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý je členom komory, keby zákazník nakupoval výlučne slovenskú produkciu, tak by sme mohli byť v tejto oblasti sebestační. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto naďalej apeluje na zákazníkov, aby sa v obchodoch rozhodovali najmä podľa krajiny pôvodu a preferovali slovenské potraviny," zdôraznila.
"Podľa nášho názoru sa práve v týchto dňoch naplno potvrdzuje, aký podstatný význam má vysoká potravinová sebestačnosť krajiny. Aj preto je dvojnásobné opodstatnený apel našich potravinárov, aby sa zvýšila pozornosť štátu práve na spracovateľský potravinársky priemysel a adekvátne tomu sa zvýšila aj jeho podpora z národných zdrojov," dodala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Hrozí nedostatok zamestnancov v obchodoch
Zväz obchodu SR, ktorý združuje slovenských obchodníkov, s plnou vážnosťou sleduje súčasnú situáciu na trhu a často ju konzultuje so svojimi členmi.
Uviedol to prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak v reakcii na vládou vyhlásenú mimoriadnu situáciu pre nový koronavírus.
"Na základe uvedeného môžem úplne jednoznačne konštatovať, že stav v zásobovaní potravinami na Slovensku je bezproblémový, až na zopár lokalít v SR nemožno hovoriť o nedostatku potravín," spresnil.
Obchody túto náročnú situáciu podľa neho zatiaľ zvládajú a zásobovanie obyvateľstva potravinami nie je ohrozené.
"Väčší problém ako zásobovanie obchodov a poskytovanie kompletnej ponuky potravinového tovaru vidíme v tom, že v dôsledku zatvorenia všetkých typov škôl na Slovensku môže vzniknúť a niekde aj vzniká problém nedostatku zamestnancov v obchodoch," upozornil.
V obchode podľa neho pracuje 95 percent žien, pričom drvivá väčšina z nich sú matky so školopovinnými deťmi.
"Vzniká reálna hrozba, že pri zatvorení škôl budú naše kolegyne - predavačky nútené zostať doma. Z tohto dôvodu môže vzniknúť otázka zatvárania obchodov," dodal Katriak.
Koronavírus SARS-CoV-2
Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.
- 25 otázok a odpovedí o Covid-19: všetko, čo potrebujete vedieť o nákaze a prevencii
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk a obmedzením dotykov tváre?
- Ako si správne umývať ruky
- Ako postupovať pri podozrení na nákazu
- Čo sú to vírusy a ako sa šíria?
- Ako sa vírusy prenášajú zo zvierat na ľudí?
- Funguje ochrana pomocou rúšok a respirátorov?
- Prečo WHO vyhlásila globálny stav núdze?
- Kto sú to superprenášači?
- Ako sa nový koronavírus rozšíril vo svete? (graf)
- Čo ak 2019-nCoV nezmizne? Dva možné scenáre spolužitia ľudstva a vírusu